25 Nov 2010

Eșecul modei moldovenești! Exemple de urmat

Am zis că am să fiu mai tolerantă pe acest blog dar astăzi , văzînd niște poze, am crezut că mă sufoc! Dacă tolerezi prostia, în cazul dat- urîtul care pretinde a fi artă, înseamnă de cele mai multe ori că o accepți. Așa că am să las cuvintele și indignarea să curgă din mine în speranța că voi face măcar pe cineva să-și schimbe părerea!

Din lipsă de idei, muncă, voință și dedicare am început să acceptăm în calitate de alternativă orice rahat pe care cineva îl consideră realizare. Obișnuim să ne consolăm golul cu replica de rigoare "Eeeei, dap decît nicî… " De regulă ne mulțumim cu un "măcar".

Astea fiind spuse, să trecem la oile noastre…

"La 18 noiembrie, în ziua inaugurării expoziţiei, se aşteaptă prezentarea-concurs a treizeci de colecţii de autor, care vor fi în şapte nominalizări”, - a declarat creatoarea Fundaţiei Valentina Radcenko la conferinţa de presă, care a avut loc luni în pavilionul central Moldexpo.Valentina Radcenko a spus că la 19 noiembrie vor fi prezentate nouăsprezece colecţii de autor ale principalilor designeri din ţară, vor participa cîştigătorii concursurilor de anii trecuţi şi laureaţii festivalurilor internaţionale de modă din anul curent”. comunicat de presă

Pentru început cred că în Moldova noțiunea de designer este percepută în cel mai eronat mod posibil. Or, nu mi se pare normal ca oricărui absolvent al secției croitorie de la UTM să i se atribuie acest calificativ. Așa ne pomenim că în cel mai paradoxal mod posibil, avem într-o țară atît de mică !19 colecții de autor ale principalilor designeri din țară, toți laureați ai festivalurilor din Dnepropetrovsk, Odessa și a altor "mari" centre culturale și capitale ale modei!

Una dintre colecțiile participante la acest feșn uic moldovenesc, dacă vreți, a fost prezentată recent într-o emisiune, astfel avînd nenorocul de a fi descoperită de mine.

Aveți mai jos pozele care vorbesc mult de la sine:Știți care a fost prima mea reacție la vederea acestei parodii? Acest om merită împroșcat cu roșii sau cu sarmale pentru faptul că a violat în cel mai josnic mod portul național romanesc în disperarea de a face ceva extravagant. Un look de inspirație etnică nu înseamnă un costum național umilit și mutilat, nu înseamnă un ulcior împletit în calitate de accesoriu și nu înseamnă o cușmă de cioban croșetată cu paiete. Elementele preluate în starea lor intactă din cultul mioritic precum opincile, ițarii și cușmele arată de-a dreptul ridicol în acest caz. De aripile de înger nu mai vorbesc, probabil s-au văzut prea multe show-uri Victoria's SecretJ

Costumul național romanesc, chiar dacă este puternic accesorizat, arată bogat și fin în același timp dar tînărul nostru designer nu a făcut decît să-l umple pînă la saturație, transformîndu-l în final într-un kitsch greoi pentru iris și suflet.Apropo, o colecție presupune o line logică de la concept, coafura, accesorii pînă la modele și cadrul prezentării. Oare chiar nu a avut acces la internet să vadă ultimele show-uri Chanel și să se inspire din geniul lui Lagerfeld?Nu putem vorbi aici despre lispa posiblităților , aceasta fiind doar o scuză a tinerilor designeri școliți după sistemul sovietic naftalinizat, în frunte cu marele maitre și stilist Valentina Radcenko! Regretabil este adevărul că acești tineri nu au gram de inspirație, nu știu să folosească internetul ca pe o posibilitate de a călători și a descoperi și se rezumă la mediocritate.

Iar pentru a vă distrage de la splendoarea de mai sus, vă prezint pentru comparație ceva de-a dreptul frumos, inspirat în mod firesc din portul maramureșan- colecția Mara mi, creație a designerului roman Andra Clițan, care a fost apreciată și la festivalul Pasarela 2009.

"Un element omniprezent în universul meu creativ este tricotajul realizat manual, un element constitutiv al identității mele ca designer. Preocuparea pentru arta manuală a dus la apariția vestimentației - obiect, a vestimentației ca artă, aceasta fiind ceea ce am căutat sa exprim prin creațiile mele.
Ca parte integrantă a istoriei și civilizației poporului roman, portul popular constituie un document viu care, dăinuind peste veacuri, a transmis generațiilor mesajul unei creații artistice autentice. Costumul popular este un prețios document artistic, social și istoric, a cărui tehnică și al cărui farmec am încercat să le aduc în contemporan."

Vouă care vă place mai mult?

Photo Sare și Piper, www.stilfeminin.ro

56 comments:

 1. Dc nu ma mira faptu, ca shi de data aceasta sunt deacord cu ceea ce spui :)) pfff:))) GABI eshti geniala! anyway imi pare rau de ceea ce vad! shi sincer nu vreau sa fiu eu geniul, dar pot sa imi dedic ceva timp din vacanta de vara ca sa dau nishte lectii acestor "designeri" sau poate mai bine fac practica?:))) tu ce zici merita sau nu merita????

  ReplyDelete
 2. eu zic sa-ti urmezi calea fireasca prin munca si dedicare sa ajungi sa faci parte din noul val:D deja faci:D si sa fiu un exemplu...cu astia nu mai faci nimic...

  ReplyDelete
 3. sunt de parere ca ai putea cauta frumosul si in Chisinau, eu personal cunosc o persoana care are darul de a fi desinger, si nu poate coase tare bine. E bine sa faci o comparatie, sa oferi critica, dar ar fi bine sa ne apreciem intii pe noi, si mai apoi sa criticam oamenii din jur. Oricare lucru efectuat merita un pic de respect. Nu vreau sa ma intelegi gresit, ceea ce vad eu e strasnic, din ambele colectii, in a 2 romaneasca, ma irita umerii mari, in 1 md, ma irita lipsa de concentrare, se cam vede ca e facuta putin ''lihamete'' . Im rest, vreau sa caut, sa vad ceva autohton si frumos.

  ReplyDelete
 4. Darul de a fi designer dar nu poate coase foarte bine?:))))))) am zis eu ca lumea percepe eronat notiunea de designer:)))) A fi designer nu inseamna a fi croitor bun! Desginerul e acel cu ideea, e acle care o schiteaza pe foaie, e acel care naste conceptul hainei, nu neaparat cel care o face! "Sunt de parerea ca ai putea frumosul in chisinau"...crede-ma ca il caut, altfel nu ma apucam sa fac acest blog...si incerc sa promovez orice idee si pornire frumoasa in materie de moda si stil la noi!iar comentariu lasta a sunat la fel ca "eeeei, decat nica, las ca-i ghini si asa"!
  Eu am o privire in oglinda foarte obiectiva si stiu sa-mi pareciez atat minusurile cat si plusurile, mai ales capacitatile! tocmai de asta nu ma apuc sa fac design daca stiu ca imi cresc mainile dintr-un loc si stau prost cu rabdarea! raman la faza de a ma documenta si a aprecia ceea ce fac altii! oricare lucru efectual merit respect? de ce, daca e o mediocritate? doar pentru faptul ca i s-a urcat la cap cuiva ca e mare artist si e mare designer si si-a asumat niste abilitati pe car nu le poseda? In asa conitii o sa ajungem sa traim intr-o lume stearsa si goala, doar din motivul ca am apreciat inutilitatea unor lucriru facute in zadar!
  Iar faptul ca spui despre a 2a colectie ca este strasnica doar pentru ca te irita umerii mair mi se pare dea dreptul demn de haz:)))))) asta da critica obiectiva- e strasnic ca ma irita umerii mari:)))) mai intii incearca sa intelegi si sa apreciezi rolul lor in contextul intregului look si apoi comenteaza..Or, a aprecia un look ca fiind strasnic doar din motivul ca tie nu-ti plac umerii mari suna la fel de profesionist ca a cosnidera un look strasnic pentru ca tie nu-ti plac tocurile sau fustele trei sferturi...acestea sunt elementele unului look si nu prezenta lor trebuie criticata, dar contextul si abordarea!
  PS! cand gasesti ceva autohton si frumos, astept un feedback!

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. :) eu vad o comparatie de mere cu pere. Prima un "haute couture experimental" cu multe detalii nationale, da, poate undeva prea incarcata, dar unde e normal sa faci lucruri mai "cosmice", din "ce ai visat noaptea" si o colectie cu o tenta nationala romaneasca si linii clasice cu prea multe bilute.

  ReplyDelete
 7. Haute couture (French for "high sewing" or "high dressmaking"; pronounced: [ot kutyʁ], English pronunciation: /ˌoʊt kuːˈtʊər/ refers to the creation of exclusive custom-fitted clothing. Haute couture is made to order for a specific customer, and it is usually made from high-quality, expensive fabric and sewn with extreme attention to detail and finished by the most experienced and capable seamstresses, often using time-consuming, hand-executed techniques. Couture is a common abbreviation of haute couture and refers to the same thing in spirit.[1]
  It originally referred to Englishman Charles Frederick Worth's work, produced in Paris in the mid-nineteenth century.[2] In modern France, haute couture is a "protected name" that can be used only by firms that meet certain well-defined standards. However, the term is also used loosely to describe all high-fashion custom-fitted clothing, whether it is produced in Paris or in other fashion capitals such as Milan, London, New York, Tokyo and Madrid.

  ReplyDelete
 8. imi plac bilutele de pe rokia crem! :))))

  ReplyDelete
 9. in loc sa faci toata lumea proasta, apreciaza obiectiv ce se vb, din momentul in care ti-ai creat un blog public, accepta ce zic oamenii (permite-le sa fie de alta parere), lasa-i sa traiasca cu dreptatea si convingerile sale! Eu NU sunt expert si as putea spune ca nici nu-mi este dat sa inteleg nuantele legate de design, de asta si zic ca nu mi-au placut umerii mari (cu toate ca si Roberto Cavalli nu adora umerii masivi care fura din feminitate)! Opinia mea, e subiectiva, dar totusi rautatea si agresivitatea cu crae rs, nu cred ca va oferi popularitate blogului tau! Exista modalitati mult mai inteligente de a demonstra unei persoane ca nu are dreptate, fara a crea o situatie de conflict sau a demonstra interlocutorului ca e un prost si jumatate!

  ReplyDelete
 10. http://www.artres.com/c/htm/CSearchZ.aspx?o=&Total=26&FP=2782512&E=22SIJM5BPUPUP&SID=JMGEJNBH2CUN1&Pic=9&SubE=2UNTWAI15RI1

  refritor la umerii mari din cea de-a 2 colectie. e argumentata existenta acestora.nici de mine,nici de matisse,nici de designerul respectiv,ci de istorie,traditite,tendinte.

  ReplyDelete
 11. Prima colectie intr-adevar este oribila, dar nici a doua nu e rupta din soare.Mai ales bilutele de pe rochia bej cu colan sur-metalic, stau chiar aiurea de tot.

  ReplyDelete
 12. Pentru ca este un blog personal imi asum absolut orice postare si comentariu care sunt subiective, recunosc! si asta am zis-o de la inceput! Da,a cest blog este public, dar este personaaaaal, or eu nu csunt revista si caut sa plac cuiva!nu caut popularitate cu acest blog! daca as cauta-o nu as mai fi eu in ceea ce postez..iar asta este ultimul lucru pe care il vreau! ceea ce este mai sus nu este agresivitate si cu atat mai mult nu este conflict! este o dezbatere, o provocare, o dicutie...se dau pareri, se bat pareri cap in cap, se accepta pareri, se dau replici...chiar si comentariul tau este un feedback pe care il accept, chiar daca as prefera sa ai macar niste initiale acolo la nume:D
  Pentru anonim 2 sau 3 ca nu mai inteleg: mie imi plac bilutele alea..poate par prea mult in combinatie cu briul metalic:D

  ReplyDelete
 13. PS! bej cu bilute colorate nu e rochie, cred ca e pulover sau bluza...

  ReplyDelete
 14. daca oferi optiunea de anonim, prefer sa o folosesc, daca nu => strege-o !!! =) e usor !!! tot tie iti apartine ideea ! si bilutele sunt oribile , agree) din cite vad eu exista doar 2 anonimi )

  ReplyDelete
 15. am lasat optiunea Anonim pentru oameni curajosi si liberi:D

  ReplyDelete
 16. Interesant articolul si chiar as fi vrut sa adaug.
  Si eu am fost recent la Moldexpo, vazand aceste "noi colectii" (care de fapt nu-s atat de noi, sant doar lucrarile de diploma a studentilor de la facultatile de la UTM, Creanga, Perspectiva si poate una de la AMTAP), mai multa greata imi provoaca acele colectii care is plagiate in totalitate de la mari designeri ca McQueen de ex si profesorii le permit (fiind putin informati de ce se face in lumea modei).
  Deobicei, inainte de a crea o colectie, se formeaza conceptul ei. In cazul dat, a fost tema ethno + inca un curent sau chiar un ornament de baza sau poate fi si o forma (pe care le stilizezi pe parcurs in diferite moduri), de la care sa pornesti o ideie. Aici nu prea vad a doua ideie, poate s-a folosit "trash style" pt a incarca cu multe fara o logica oarecare.
  A doua colectie, se vede exact ordinea ideii. Nu este incarcat cu chestii inutile (bilutele pot sa fie, insa intr-adevar banalizeaza un pic) si are la baza accente la locul lor in forma de ornamente + combinat cu stilul clasic devine ceva interesant.

  ReplyDelete
 17. Da' mie pompoanele alea imi plac mult, mai ales in contextul combinatiei de culori: alea aprinse si nude (sau cum ii mai zice) si aici ma refer la puloverul de pe Alina Steliana. Mi-a fost intotdeauna interesant sa vad cum frt multe femei (mai mult din lumea mondena, ce-i drept) poarta haine care atunci cind le vezi pe podium la RTW ti se par destul de "neimbracabile", dar ele le adapteaza frt bine unei ocazii sau chiar unei zile obisnuite! Imi aduc aminte cazul penelor de paun...

  ReplyDelete
 18. care-i diferenta?
  pearja si pruna?:)

  ReplyDelete
 19. Un cioban stilat sa zica:))))))

  ReplyDelete
 20. tare dragute hainele facute de designerul din romania!!!eu chiar asi imbraca cate ceva de acolo
  Ce sa zic, ai nostri incearca dar nu raelizeaza ca tot ceea ce fac nu e bun, poate decat sa te uiti la ele si atat!! sa te prezinti undeva inafara tarii..........ce sa zic!!! inafara de cateva premii luate la nu stiu ce festival din ucraina, ca asta e unicul festival la care participa ai nostri, alte premii nu avem
  dar nici inspiratie de a crea ceva nou, ceva ce ar putea fi imbracat si prezentat cu mandrie atat la noi at si inafara tarii!
  si au ma absolvit colegiul tehnologic, ma pricep si eu asa putin cand vine vorba de a crea o hainuta, dar asta e prea. arata bine colectia noastera ce sa zic, culori multe frumoasa .si atat! e pacat

  ReplyDelete
 21. de ce nu incercam sa schimbam ceva??? aici ma refer la designerii nostri, in fiece an una si aceasi, aceleasi colectii.cosmos.univers.....sau port national cu univers si cosmos!!!
  am fost la multe seri organizate de Valentina radcenco, de ce ea nu inceraca sa schimbe viziunea lor?? de ce ii lauda cand fac astefel de colectii sii indeamna si la anul sa prezinte acelasi lucuru
  chiar nu potem noi crea o colectie super tare! chair suntem atat de limitati???
  e groaznic sincer! eu am absolvit colegiul tehnologic, am o mica legatura cu moda! stiu ce inseamna sa faci o haina! nu e atat de complicat !! oare de ce nu afcem nimic???

  ReplyDelete
 22. Gabi avem nevoie de critica dura pentru 'moda.md', care nush daca exista, sau daca exista, imi place cum zic unii 'e in faza embrionara'))))
  iar colectia de la TV e trop chargee, nu vad stil e mai mult o parodie folclorica, mai e de lucrat, parerea mea!

  ReplyDelete
 23. exact de aceeasi parere sunt si eu...o parodie si una fooarte ieftina!

  ReplyDelete
 24. Vad ca aici toti sunt buni la critica!!! Mai bine ati face pentru tara voatra, de azvirlit cu pietre se gasesc multi. Tinarul designer s-a straduit si poate tinde spre perfectiune, dar voi ... ca niste pagini!!! Doina

  ReplyDelete
 25. Doina, este o zikala in rusa:" ne mojew srat' ne mucai jopu", asa ca tinarul "designer" ar trebui sa se gindeasca inainte sa faca asa colaectie si mai ales sa o prezinte public. In RM nu toti sint pupcuristi, sau oameni de genul "ei... daca nu avem altceva". Daca a vrut el sa faca colectie sa o faca pu diploma de la fac da nu sa se vorbeasca "uite ce colectie, wow!!!", nu sint expert in moda dar mie ca si consumator si ca vizualizator nu imi place deloc ce vad, si prefer colectia din ROMANIA fara doar si poate!!!sa se faca asa colectii de dragul lui Radcenko ca se completeaza unul pe altii!!!

  ReplyDelete
 26. Da tu tipa esti mare priceputa la moda vad ca, hmmmminteresant decit sa bati limba poti sa faci altceva??? Poti crea? Poti face? Arata ;)
  Nu critica fara a dovedi ceva... Apoi "Ne umeesh' srati..." nici nu trebuie. Ce faceai tu la 16 ani? Tusa, barul, tigara si baietii ? Da fata aceasta se straduie, am vazut emisiunea si ma bucur ca macar cineva din tinerii nostri se strduie sa faca ceva dar nu stau pe strada batind ciinii ca unii ;)

  ReplyDelete
 27. Nu nu s unt mare priceputa la moda :)))) si nici nu am pretentia...e parerea mea subiectiva si ai tot dreptul sa o impartasesti sau nu..ce faceam eu la 16 ani e deja problema mea cred...Am criticat aducind cred ca destule argumente in textu mai sus..iar tu ma ataci asa in van fara macar sa-mi aduci un contrargument logic...ce vezi tu frumos in colectia aia? macar un avantaj, macar un detaliu...Dovedeste-mi ca incercarea acestei tinere sau acestui tinar merita si atunci ai sa ma faci sa-mi schimb parerea...Ce fac eu? Eu nu sunt creator de moda, nu sunt designer pentru ca nu am in mine creativitatea necesara..in schimb ma documentez zilnic si folosesc internetul ca o sursa pentru a afla ce mai fac mai marii modei si pentru a putea aprecia obiectiv ce fac atia de la noi.

  ReplyDelete
 28. Superba colectia nr 2 :)
  "Miroase" asa bine, as purta cu mare drag cateva din piesele de acolo..

  ReplyDelete
 29. Gabi, esti tinerica si poate cu putina experienta in critica,si dupa cum afirmi mai ai multe de invatat in domeniul modei si a istoriei sale, dar eu personal iti spun MULTUMESC ca mai scuturi Marii Matri ai Chisinaului, care au cite o colectie de diploma trasa de urechi ca experienta si deja vin cu SUPER-HIPER-MEGA GRAND PRIX-uri din fosta URSS!!!!!! Chiar aveam nevoie de cineva care fara frica ar spune: ca suffit!!!!!!! de avangardul asta timpit care se preda in universitati, si dupa aia studentii mor de foame( pe plan profesional vorbind) per ca nu are nevoie nimeni de talentele lor fantastice....

  ReplyDelete
 30. Mersi!Sper si eu sa se schimbe lucrurile usor usor!

  ReplyDelete
 31. genial..Gabi ! UITE CE SPIRT DE OBSERVATIE AI !REMARCIND COLECTIA TINARULUI DESIGNER ,CA FIIND UNA FOARTE PROASTA ... EI BINE SUNT DEACORD CU CEEA CE AI SCRIS , TREBUIA SA FII O BLOGERITA F. BUNA CA SA CONSTATEZI ASTA .. SI MAI MULT CA ATIT NU VREAU SA COMPAR REPORTAJELE TALE CU CEA A RENUMITOR JURNALISTI DIN LUMEA MODEI , CA SA NU TE FAC SI EU DE RISU LUMII...EXACT CRITICILE TALE TI SAR POTRIVI SI TIE DOAR CA IN ALT DOMENIU(CRED CA INTELEGI) P.S AM INTELES CU TOTII CA TE INSPRI DIN INET SI DE PE SAITURI ARHI CUNOSCUTE , E EVIDENT FARA CA SA REMARCI ASTA DE FIECARE DATA ......MULTA BAFTA !!

  ReplyDelete
 32. Ok, sa-mi arati si mie vreo 2-3 reportaje a unor oameni care in viata lor nu au facut televizune:D:D:D
  Vezi care e faza rea pentru tine, eu nu ma consider nici crtitic, nici jurnalist spre deosebire de cei care se bat cu pumnul in piept ca-s designeri;)
  As vrea si eu o lista a site-urilor arhiocunoscute, nu de alta da nu mai am surse de inspiratie si ma sufoc:))))))))))))))))))

  ReplyDelete
 33. Gabi u are great ......"marii creatori" autohtoni au nevoie de o parere fresh si de un shut in fund pt a se trezi la viata!ca s-au apucat a fi designeri toti care pot coase...ce stupiditate....bunica mea tot e designer atunci.....colectiile nici nu se compara....prima e hartuire de cultura populara....si a 2-a, nu e legerfield desigur dar e originala in modul ei!

  ReplyDelete
 34. Prima colectie pare MUUULT prea incarcata! Devine deranjant sa o priveshti! In ea vad conceptul...iolacika supraincarcata..lipsita total de rafinament. Da aripile Victoria Secret m-au facut sa ryd)))

  ReplyDelete
 35. Ilona, eusunt sigura ca bunica ta face treaba mai buna:)))
  Laura, iar mie mi-a placut conceptul tau de iolocika:)))))

  ReplyDelete
 36. Tot imi place, macar astfel se discuta si se "mentine" moda md, dar putin despre formatul acestui blog... inteleg ca se discuta despre designeri, despre "cine face treaba buna", dar care e faza cu publicitatea de cosmetica aici? :)

  ReplyDelete
 37. In primul rind nu e vorba de cosmetica ci de produse naturiste pe care le folosesc si pe care le recomand...
  Pina la urma este un spatiu personal, nu prevede absolut nici un format si pot sa fac publicitate si la prezervative daca vreau:)))

  ReplyDelete
 38. "feșn uic")))) ce limba vorbesi???

  ReplyDelete
 39. Gabi,imi pare rau de tine

  ReplyDelete
 40. Gabi numi placi deloc (( te crezi super politicoasa si informata,dar nu e asa...te informez eu atunci....colectia 1 e creata de o eleva de 16ani(cu multe ambiti-mai multe decit la tine),e eleva si absolveta a solei de arte...iar colectia a fost ceata intr-un stlil anume(pe care tu,cu putin simt de creativitate nu o vei intelege)...imi pare rau,lasi de dorit mai multe....de ceilati numi pasa

  ReplyDelete
 41. Invatati-va sa va exprimati gindurile coerent si corect...cind faci asa greseli si abateri de la niste reguli elementare mi se pare mult prea ridicol sa te dai cu parerea asupra unui subiect legat de creatie!Nici nu am inteles ce ai avut in vedere

  ReplyDelete
 42. am vazut mai demult ca tot in blogul tau o aparai pe Doina Ciobanu,care are 16 si pentru virsta ei e destul de taletata si mai nushtiu ce.....desemenea si designeru colectiei 1 are 1,e doar o incepatoare,nu e profesionista dar o are multe ambiti am urmarit emisiunea unde fusese invitata de Nata,nu credca aceasta avea sa invite pe orshicine la emisiunea sa,sunt sigura ca ea deasemenia a fost placut surprinsa de imaginatia tinerilor moldovei.......iar tie sincer iti zic intradevar iti trebu sa lucrezi nu e destul sai ctitici pe alti facudute mare perceputa in ale modei :D Sucesc

  ReplyDelete
 43. Nici nu vreau sa ma gindesc ce persona sta in spatele comentariului de mai sus...PS nu tre sa fii doctor habilitat ca sa-ti dai seama ca cineva are temperatura:D

  ReplyDelete
 44. Când îţi aperi în public ideile, trebuie să te străduieşti a trăi în acord cu ele. Bravo Gabi, îmi place ideea blog-ului tău şi spiritul tău de critică. Referitor la aşa-zisele ,,guri rele'', Thomas Henry Huxley spunea: ,,Consecinţele acţiunilor noastre sunt sperietoare pentru laşi şi raze de lumină pentru înţelepţi.'' Multă baftă!

  ReplyDelete
 45. cineva a avut febra atunci cind a scris articolul...zero documentare in ceea ce priveste institutiile asbsolvite de asa numitii "designeri".De unde ai luat sectia de croitorie de la UTM?Caci este o institutie de invatamint superior cu profil tehnic care pregateste doar ingineri!cit priveste creatoarea colectiei din moldova ...pai este o fata de la o scoala profesionala, din nu stiu care localitate..care are zero studii in domeniul designului vestimentar.

  ReplyDelete
 46. ambele colectii sunt oribile

  ReplyDelete
 47. Una dintre ele a luat premiul Pasarela 2009, eveniment organizat de ambasada Frantei in Romania...dar, probabil, tu stii mai bine...
  PS, UTM-ul a fost doar ceva stilistic...la noi desiguuuur, se face moda, la Arte:))))

  ReplyDelete
 48. Una dintre ele a luat premiul Pasarela 2009, eveniment organizat de ambasada Frantei in Romania...dar, probabil, tu stii mai bine...
  PS, UTM-ul a fost doar ceva stilistic...la noi desiguuuur, se face moda, la Arte:))))

  ReplyDelete
 49. http://www.ludmilacorlateanu.com/ aici gasesti inca un exemplu de urmat.
  Cristina

  ReplyDelete
 50. Am avut ocazia sa o cunosc pe Radcenko cand aveam vreo 17 ani si faceam o proba pentru o prezentare de moda la Academie....
  cred ca in ziua aia am dorit sa o impusc..In primul rand pentru ca nu vorbea limba romana si in al doilea rand nu ii convenea modul in care defilam cand eu incercam sa fiu cat mai profesionala cu cate mai putine mutre de prost gust si cate mai putine miscari inutile. Ea insa m-a ofensat pentru ca nu ''dansam'' si nu ma ''invarteam'' asa cum dorea ea.
  Este evident ca aceste realizari ale ei nu sunt de nivel si aici sunt cateva motive la mijloc:
  1. vechea scoala cu influentele academiei ruse
  2. lipsa de concept al modei si stilului
  Nimeni nu se naste un geniu in acest caz ci se naste cu capacitati de studio si cercetare. Mai specific termenul''cercetare''...desigur ca radcenko nu cerceteaza nimic din ceea ce face:
  1.cele 4 colectii de baza anuale
  2. linia de productie haute couture si pret-a-porter si diferentele intre aceste 2
  3. propunerea acestei colectii pe piata si target-ul acesteia
  4. motivul productiei folclorice
  Si aici ma agitez si eu un pic caci nu inteleg de ce designerii nostri continua sa se inspire din FOLCLOR!!!????? Gata..s-a terminat cu treba aasta.....sunt si alte textile, alte motive, alte teme de abordat ...nu mai suntem medievali dar suntem in 2011.. Si aici inchid conceptul meu.. Un designer bravo se gandeste la utilizarea unor materiale inovative , poate naturale si ecologice poate si la pret accesibil, la imbinarea unor game de culori interesante poate inspirandu-se de la ceva autentic si destul de curios ca fotografia sau street art sau alte milioane si milioane de teme si nu necesar folclorul nostru cel frumos.
  A doua colectie romana desigur ca vorbeste mai bine. Mie personal nu-mi place, cred ca partea cea mai reusita sunt posetele cu motive care de fapt creaza o amalgamare perfecta intre motiv traditional si pixel art...
  Oricum ar fi bine ca stilistii ca urmeze trend-uri Internationale care sunt decise de un team ce se numeste TREND FORECASTERS...aceste persoane ''decid soarta'' colectiilor care se vor produce...
  Ar fi bine ca acesti stilisti sa fie in rand cu lumea cum s-ar spune la noi ( cu lumea internationala desi e foarte dificil) pentru ca doar acolo exista competitie si unde este competitie este o mare posibilitate de crestere si dezvoltare.
  Adriana

  ReplyDelete
 51. O, am citit articolul si careva comentarii... Ce pot sa zic? Sunt si eu studenta la Design Vestimentar UTM, si credeti-ma, de cele mai deseori nu e vina studentului care aduce ideea, pentru oricum profesorul este cel care accepta aceasta idee! Acum, obiectivul principal al oricarei diplome este cit mai mult decor si forme avangarde, sunt si eu in astfel de situatie! Adica daca vestimentul e pret-a-porte - atunci e prea simplu! Un invitat din Rusia, specialist in domeniu - a criticat moda moldoveneasca ca fiind demodata si cheap!

  ReplyDelete
 52. macar fac ceva,tu insa nici o brinza nu ai facut in viata ta,inafara sa bei si sa "caci lumea" la cacat oricine e bun,fa ceva in viata si pe urma lumea va conta pe parerea ta.

  ReplyDelete
 53. Continuie sa faci ceva in viata si sa vorbesti o romana perfecta:D eu, prefer sa imi pierd timpul in continuare in betie:))))

  ReplyDelete
 54. безвкусица,создается ощущение что первая коллекция создавалась по принципу-"чем больше-тем лучше!"
  вторая,румынского дизайнера конечно на порядок,а то и на два выше,но тоже все субъективно,меня смутило огромное количество помпонов..на мой взгляд это уже тоже граничит с безумством.

  "Anonim spunea...
  macar fac ceva,tu insa nici o brinza nu ai facut in viata ta,inafara sa bei si sa "caci lumea" la cacat oricine e bun,fa ceva in viata si pe urma lumea va conta pe parerea ta."

  чем создавать такую "брынзу",простите,уж лучше воспитывать в себе чувство элементарного стиля.

  ReplyDelete
 55. Si cum anume tu incerci sa schimbi mentalitatea designerilor de la noi? Critica constructiva, sunt de acord, este folositoare, dar anume cind o spui in fata si nu o publici pe blogul tau in scopuri personale. Mentalitatea multor asa numiti designeri se fabrica in institutiile noastre de invatamint unde stim cu totii cine predau, oameni cu o gindire si abordare limitata la viata si la ceea ce numesc ei arta (o calitate care din pacate o transmit si elevilor sai din generatie in generatie). Crezi ca daca la noi ar fi predat Alexander McQueen elevii ar fi avut aceeasi gindire ingusta? De ce crezi ca cei ce au posibilitate financiara pleaca la studii peste hotare?

  Acum intrebarea mea ar fi, de ce nu te duci la instiutiile de invatamint, sa faci reforme acolo cu persoane care sunt intr-adevar vinovate de felul cum arata colectiile de mai sus, si nu sa critici 'produsul' acestor institutii, care cel mai mult probabil sunt de neschimbat.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...