7 Mar 2011

Socialismul-perioada ...de glorie a modei

Doua decenii de moda sau mai bine zis de lispa ei in tarile post socialiste. Daca e sa facem o retrospective a acestei perioade, se pare ca venim din nicunde, ca avem originile estetice intr-o gaura neagra adinca, probabil mai adinca decit adincimea constiinei frumosului si a decentei celor ce o venereaza. Cunostintele noastre despre moda socialista se limiteaza in mare parte la sentimentul deficitului si luxul Cehoslovaciei, la vagile amintiri despre Diorul rosu al URSS-ului si de cealalta parte a hotarului la showurile lui tanti Zina si casa de moda Venus. Totusi, in mod paradoxal, perioada care a precedat marele esec stilistic pe care il traim de ceva timp, a fost una cit se poate de creativa si plina, mai ales in conditiile unor limite de cenzura si “granite” de gindire. In ciuda stagnarii generale din perioada Brejnevista, in URSS s-au pus bazele unei adevarate industrii de moda, cu mentori, muze, creatori , case de moda si reviste care se pozitionau drept Vogue-uri autohtone, ca de exemplu “Siluet”, “Jurnal Mod” sau “Moda stran sotsialisma”. Unele pictoriale si coperte mi-au atras o deosebita atentie prin abordarea creativa, atitudinea modelelor si felul in care acestea pozau, care se pare este un fel de know how pentru cele din prezent. Vorbind despre modele, Maia Plisetkaia a fost prima celebritate sovietica care a pozat pentru Vogue, purtind un accesoriu pentru care Diane Vreeland ar fi invidiat-o. Impresionant este si look-ul timpuriu al primadonei si roba sa larga cu imprimeuri...Nu stiu de ce mi s-a creat o asociere aparent ridicola, dar argumentata dintre Alla Pugaciova si evolutia modei in spatiul postsovietic.

Am avut o perioada de glorie in care eleganta, talentul si rafinamentul faceau legea, am decazut , ne-am pomenit cu citeva “kilograme” in plus si citiva centimetri buni de “haina” in minus...*

Pornind de la acest exemplu, se putea atunci, de ce nu se poate si acum?

Daca in acea perioada inaccesibilitatea a transformat moda si posibilitatile de a fi bine imbracat intr-un lux, ma intreb, care ar fi factorii obiectivi care au determinat colapsul din prezent? Oare e nevoie de bani ca sa fim creativi? Oare e nevoie de hotare libere ca sa gindim liber?

*kilograme –exces, prostie, greutate

*Haina- imbracaminte spiritual, valoare

2 comments:

 1. Eu am crecsut pe reviste de moda sovietice. Bunica era croitoreasa:)
  De fapt, ai atins o tema foarte dureroasa pentru mine, om care vine dintr-o familie unde mama era o adevarata fashionista si asta cu bani foarte putini, haine cusute acasa sau aduse din Romania de bunica. Acum mi-i groaza sa vad cum se imbraca lumea ca sa iasa din casa. Cata vulgaritate, prostie, ignoranta, lipsa de bun-simt!
  Albumul de fotografii al mamei este deja ros. Il rasfoiesc si visez...la vremurile trecute.

  ReplyDelete
 2. citeva nuante care, dupa mine, si-au jucat rolul atunci

  * stilul casual era mai aproape de eleganta. segmentul dintre 'pantaloni de sport si tricou pentru subotnik' si 'rochie plus pantofi fara toc de iesit la plimbare' era foarte scurt. si oricit de simple ar fi hainele, fusta creion si pantofi arata mai impresionant decit blugi si tenisi.

  * vulgarul deranjeaza mai mult decit fadul. atunci erau mult mai putine haine care sa fi aratat de-a dreptul vulgar. erau mai simple, mai in urma tendintelor, whatever, dar nu vulgare. si probabilitatea ca o femeie care nu se pricepe sa aleaga o haina sa iasa din magazin cu o selectie catastrofica era mai mica.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...