5 Apr 2011

Despre Birkin și cîrnaț...

Zilele mai trecute...Ultima revistă autohtonă, demnă de respect, cît de puțin, a lansat un mare rateu, cel puțin pentru mine. Am stat mult să mă gîndesc dacă trebuie sau nu să vorbesc despre asta. Cunosc redactorul șef și îl respect pentru majoritatea proiectelor pe care le realizează, care, de cele mai multe ori, sunt destul de creative si demne de laudă, însă nu vreau să fiu părtinitoare doar din aceast motiv. Am tolerat o bucată de salam Filleti la rubrica de modă For Him din numărul precedent(deși am rîs mult, neînțelegînd de ce măcar nu l-ar fi plasat la rubrica For Her), am tolerat pictorialul Sorror din numărul august-septembrie, identic după idee cu YSL Tribute realizat de Vogue Italy, am tolerat coperta ultimului număr, toate din repsect pentru celalte proiecte realizate frumos(La vie en Rossato, Shkaff, Hearts in the City). Răbdarea mea s-a epuizat în momentul în care am văzut aceste poze din proiectul Bagology:
"Мы гуляли с подружкой по Милану, по одной из центральных улочек, и внезапно начался дождь. Мы решили укрыться в ближайшем магазинчике и попали в тот, где продаются классные вещички) Так и появилась у меня эта розовая штучка..."
Notă: înainte de remarca mea și comentariul de rigoare, în frază mai era un mic detaliu - классные вещички в одиночном экземпляре, care ulterior a dispărut.
Notă: Comentariul meu de pe facebook a fost șters, motiv din care am decis să fac public AICI demersul meu!

PS! Modelul ăsta e un handbag, motiv din care nu se poartă pe umăr!!!
O cunosc pe Olga, este o domnișoară drăguță, despre care nu am crezut niciodată că o să etaleze o replică pe paginile unei reviste, mai ales în condițiile în care este model și ar trebui să facă diferența. Sau cum se face? Tu cu prietenele tale te plimbai prin Milano, hop a început să plouă, ați intrat să vă ascundeți de ploaie în boutique-ul Hermes și ai dat din greșeală peste un Birkin care ți-a căzut la inimă, ai scos imediat 5000 de dolari din buzunar și ți l-ai luat fără nici măcar să afli de waiting list(unde draga Doamne, stau și vedetele cu anii ca în rînd la pîine în perioada sovietică). Se pare că moda fake-urilor Birkin a trecut Prutul și a prins în lanț femeile de la noi. Zic asta pentru că e deja al doilea și nu ultimul caz, recent mai văzusem o replică la una din persoanele publice(numele căreia nu o să-l divulg, o să înțelegeți imediat din ce motiv), iar cînd am zis că fake-urile nu sunt la modă, mi-a scris cineva:
-De unde știi că e fake?
- Cîteva detalii și e prea scumpă ...
-Păi și? Crede-mă că are un amant destul de bogat ca să-i permită!
-Ok, dar nu are și un statut pe măsură care i-ar permite!
Care-i treaba cu Birkin-urile, de ce majoritatea pe care le vedem prin Moldova sau Romania sunt replici și de ce 5000 de dolari nu sunt condiția obligatorie pentru a-ți permite un Birkin?
Jane Birkin, actrița și cîntăreața engleză, este motivul de inspirație al acestei genți timeless, fiind precedată de exemplul lui Grace Kelly, în cinstea căreia a fost numit clasicul Kelly Bag.
Modelul standart e cel de 35 de cm, dar în dependență de sumă, mărimile pot crește. Variabilă după preț este și gama de culori dar și materialul din care este realizată geanta(piele de crocodil, piton, struț). Prețul despre care vorbeam variază de la 5000 de dolari pînă la 64000 de dolari, suma cu care a fost licitată cea mai scumpă geantă Birkin realizată din piele neagră de crocodil cu diamante incrustate.
O geantă este realizată manual în aproximativ 42 de ore, astfel atelierele Hermes din Paris produc maxim 5 modele pe săptămînă, asta în condițiile în care cererea este de zeci de ori mai mare. Aici intervine motivul exclusivității și al statutului:
Mai țineți minte momentul din Sex and the City în care Samantha obsedată fiind de un Birkin Bag, vrea să se folosească de numele lui Lucy Liu pentru a o achiziționa? Mai țineți minte replica "This is not a bag, this is a fucking Birkin!!!" ?
Well, yes it is!!!
Exact, în dependență de model, materialul din care este realizată, un potențial cumpărător trebuie să aștepte în waiting list o geantă Hermes de la 6 luni pînă la 8 ani iar suma de bani pe care o ai în cont nu te eschivează de la această condiție. EDITED- Ca să nu fie întrebări, am aflat că din 2010 s-au scos wainting list-urile, însă nu cred că acest fapt a schimbat radical lucrurile la noi, la fel cum nu a schimbat ideea și mesajul articolului meu.
Deci, un Birkin Bag este, mai presus de calitatea sa de IT Bag, un accesoriu determinant al statutului și al imaginii.
Revenind la oile noastre, mă întreb cît de mult se respectă o persoană care acceptă să poarte o replică, în majoritatea cazurilor doar ca să creadă întreaga lume că ești bine mersi la capitolul financiar? Și cît de mult se respectă o revistă care se vrea a fi tangențială cu moda și stilul, promovînd pe paginile sale produse fake? Cît de mult se respectă o revistă care își bate joc de o piesă iconică, în numele lui Hermes!!!
PS! Cum credeți cîte șanse ar avea Olga la un casting pentru Hermes sau oricare altă casă de modă?:D

41 comments:

 1. o da, saraca Samantha((
  vb de geanta, stai 5 minute si vezi diferente mari, mai ales in ce tine cusatura ...asta eu o zic, ca nu fan al Birkin si, in general, gentilor de 5000 de dolari.
  alta cu birkin))
  http://www.muligambia.com/2011/03/13/pe-strada

  ReplyDelete
 2. Nu vad problema daca porti fake... problema care intr-adevar exista la moldoveni este ca poarta fake dar se bat in piept ca e suta la suta original.

  ReplyDelete
 3. da... am ris si eu cind am vazut asta ))) chiar e ridicola situatia cu birchinurile prin moldova...
  p.s. dar daca sa vorbim de fotosesia din vara, sorrow story... acolo nu se ascundea ca ideea a fost preluata vogue, ba chiar mai mult.. inaintea fotosesiei am privit adevaratul video, ca nu era doar o fotosesie YSL, era si un video publicitar .. preluarea a fost destul de reusita... ne mai vorbind ca ne incleyau pantofii cu scoch ca sa nu le zgîrîem cumva... ))) de haine nici nu mai zic, la tot pasul ne strigau sa nu le facem cumva vreo intepatura, ca urmau sa fie restituite inapoi cu tot cu eticheta intregi. Ashaka cum zic francezii parole d'honeur , am fost si eu acolo si asigur ca intr-adevar atunci a fost totul la nivel... nu e la ce sa ai obiectii))

  ReplyDelete
 4. Faptul ca nu s-a tinut in secret ca sesiunea foto era copiata dupa idee nu o face la nivel, nicidecom...Mi se pare rusinos!!!
  PS! Denis, in numele caselor de moda si a designerilor, te evit!

  ReplyDelete
 5. :)) am ras!
  PS: daka dupa facultate nu-mi gasesk de lukru, incep sa aduk fake-uri! sigur merge! :)

  ReplyDelete
 6. akum arata mult mai ridicol cu fatza aceea increzuta in sine si ku un fake in mina , etalindu-l ca marca originala )) asemenea unui model obisnuit care reclameaza o geanta de la Piazze Centrales )))))

  M*

  ReplyDelete
 7. :)) am ras, gabi, bravo. mi-am adus aminte ca am avut si eu un birkin alb, detalii vorbim in private :))

  ReplyDelete
 8. хороший пост :)
  __
  4ernika.blogspot.com

  ReplyDelete
 9. "Notă: Comentariul meu de pe facebook a fost șters, motiv din care am decis să fac public AICI demersul meu!" - Кстати, мой комментарий, что ты Умничка был тоже немедленно удален....

  ReplyDelete
 10. Gabi,scuza-mi ignoranta,spune-mi te rog ce semnificat are cuvintul "replica" in acest context.Multumesc!

  ReplyDelete
 11. nu mi se pare rusinos sa interpretez in felul tau o idee a altcuiva... mii si mii de femei imprumuta stilul marilyne monroe .. ideeile pot fi imprumutate si interpretate asha cum le vezi tu... nu vad in asta nimic rusinos .. in moda din an in an se copie stiluri care deja fuse actuale in trecut ... si ce.. nimic rusinos..
  taste of life se inspira din alte reviste.. dar trebuie sa incepi de la ceva, la moment oricum ei mi se par cea mai cool revista autohtona.. chiar si acelashi vip magazin , este oribil in comparatie cu taste.. mai bine articole frumoase si inspirate de gen sorrow decit asha ceva http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1738856466121&set=a.1738855986109.94252.1079913101&theater

  ReplyDelete
 12. :D Frumos articol, imi place cum gandesti.

  ReplyDelete
 13. Mersi frumos! Replica inseamna copie identica a unui produs! @Ness, pardon, dar a te inspira si a interpreta in felul tau nu inseamna nici pe departe a copia!!!

  ReplyDelete
 14. pai nu ai dreptate,''In April 2010, Hermès announced that the waiting list would no longer exist, implying that it is potentially available to all.'' ( wikipedia)
  si eu am avut asa o geanta , era cadou si nici macar nu aveam idee ca e birkin , hermes ))
  nu ma streseaza asta pentru ca sunt sigura ca si doamne cu posibilitati mai mari nusi permit asa genti ( 9000-150000 dolari) cert e ca nu o mai port ))

  ReplyDelete
 15. http://www.facebook.com/home.php#!/photo.php?fbid=1470905565525&set=a.1470903325469.62632.1020197204&theater

  pe asta ai avut-o in vedere? :D

  ReplyDelete
 16. fie cum zici.. dar sa stii ca aici nu ai dreptate..fiindca acolo nu era ideea sa fie o istorie, daca iti aminteshti, erau de tot 4 istorii: summer night, alice world , sensual beauty si sorrow... destul de nou pu Moldova, si da, drept exemplu pu sorrow a servit ysl pu vogue... sa fi fost numai una si aceea nereusita, era sa ai dreptate, dar ideea a fost intr-adevar interpreta destul de ok .. diferite emotii si sentimente , dar vazute prin prisma taste of life ... pur si simplu , in unile privinte esti prea radicala :)) se dezvolta si ei cum pot.. asa e in MD, cum putem facem, de unde nu avem imprumutam...
  cu birkin au sfeclito , dar a fost si bine, cum n-ai da..

  ReplyDelete
 17. Da tu ma uit ca tu treci la jigniri personale...nu te temi ca poate sa te prinda cineva din acei de care iti bati joc in blogul tau la vreun colt de strada??? Ma mira cu cita ardoare faci articolele astea, eu cred ca doar o fata bolnava psihic cu multe complexe poate sa aduca atita energie rea si negativism. Dar cind o sa vb despre tine si ce merite ai..ca am vz deja ca tot ce poti sa faci e sa ii c*aci pe altii.
  Esti o fata fara tact, stil si simt estetic...RUSINICA!!!

  ReplyDelete
 18. Din 2010 nu mai este waiting list draga...esti prost informata!

  ReplyDelete
 19. @Anonim, sa-mi spui te rog unde ai vazut tu mai sus jigniri personale in acest articol?? cred ca am spus unor lucruri pe nume, aducind argumente destul de coerente! Despre meritele mele au vorbit si o sa vorbeasca realizarile mele, iar voi o sa continuati sa inghititi in sec! PS! Eu nu am facut pe nimeni bolnav psihic sau nu i-am atribuit oarecare complexe mai sus, asa ca mi se pare culmea sa ma faci pe mine fara tact, jignind:)))
  Ok, dar faptul ca in 2010 s-a scos waiting list-ul este o stire relativ noua, oricum asta nu o face mult mai accesibila
  PS! Gabriela, felicitari!

  ReplyDelete
 20. Nu, nu era vorba de Lili Lozan, nici nu vazusem geanta ei:)))

  ReplyDelete
 21. Mama! Cit de proasta si invidioasa poti fi :)))) pentru o sarantoaca de la bubueci si normal ca 5000$ este mult , vad ca pina cineva nu o sa-ti taie degetele si limba sau cel putin sa-ti arda una sa cazi lata nu o sa te linistesti =))))))

  ReplyDelete
 22. Ahaha, se pare ca te-ai informat gresit de tot! Nu sunt de la Bubuieci ci de la Soldanesti! Normal sa mi se para 5000 de euro bani multi, in conditiile in care nu sunt obligata ca tine si restul altele sa prestez servicii pentru ei:))))))) Noroc de bogatele astea de alde voi, clasa muncitoare, care au facut afacere de la mama din burta...Nu nu, nu au vazut metri de organ in orificiu lor bucal pentru citeva boarfe scumpe, nu, nu le-au dat parintii bani furati..au munciti demici ca sa se simta bogatance si sa valorifice fiecare banut, inclusiv cei 5000 de euro:))))

  ReplyDelete
 23. Gabi, incep sa aiba atitudine si personalitate articolele tale, good job! Nu te preta acestor "instigari" de reverse psychology si atacuri personale de 2 bani...fii mai presus decat ei/ele ;)

  ReplyDelete
 24. Gabi, ai un limbaj uluitor de abject. Chiar nu poti rezista tentatiei de a fi extrem de ofensatoare cu cititorii tai ?!

  Imi place foarte mult cum scrii in articole, dar nu te recunosc in comentariile-replica in adresa celor ce ti se adreseaza.

  ReplyDelete
 25. In momentul in care mi se adreseaza astfel de replici jignitoare si ofensatoare fara absolut nici un argument, sunt rea!!!Mersi pentru apreciere.

  ReplyDelete
 26. Nu sunt total de acord cu tine. Intr-adevar este rusinos sa ai o replica si sa afirmi ca e Hermes. Insa cred ca nu e nici o problema daca cumperi o geanta copie si recunosti asta cand esti intrebata. Daca imi place mult aceasta geanta si vreau sa o am, dar nu am posibilitatea sa o cumpar, atunci eu m-as multumi si cu o copie.

  ReplyDelete
 27. Da e adevarat, pina la urma si mai amrii retaileri precum Zara, Bershka, Stradivarius copie la greu! Totusi e Birkin! Depinde de fiecare...asta nu inseamna ca trebuie plasata pe paginile unei reviste respectiva copie:)))

  ReplyDelete
 28. NU mai este WAITING LIST intr-adevar,ai vrut sa faci revelatie cu articolul asta, dar s-a primit o critica de 2 bani!!!

  ReplyDelete
 29. Ba scapat-o linisteste-te cu articole astea ca mult lumea nu are rabdare si poti sa o i-ai bine. In acest articol nimeni nu a afirmat ca e Hermes, asa ca nu mai fa bulbuci la gura!

  ReplyDelete
 30. netining cont de toate comentariile de mai sus, treaba cu fake-urile nu se atribue doar la noi. am observat in mai multe capitale europene femei etalind "birkinuri" etc. cu multa mindrie :) .. cred ca e mai mult o chestie de gust :) eh, eu nu ma pot mindri cu 10-15 genti in colectia mea (ca domnisoara din articol) :) , dar am preferat sa am mai putine, dar originale. in plus exista multe branduri mai putin cunoscute, care fac genti absolut superbe de calitate buna, la preturi mai reduse, care nu arata mai rau ca un Hermes. Chiar si un Birkin de a doua mina, costa, si costa mult :) ... http://www.vestiairedecopines.com/hermes.shtml
  E o chestie de statut. cum spunes Samantha. When you can afford a Birkin, you know you've made it, sau ceva de gen. Eu mai astep vreo citiva ani buni until I'll make it :).

  ReplyDelete
 31. netining cont de toate comentariile de mai sus, am observat in mai multe capitale europene femei etalind "birkinuri" etc. false cu multa mindrie :), deci nu e un 'fenomen' care se atribue numai la noi. E o chestie de gust, presupun.
  Eu nu am 10-15 genti in colectia mea (ca domnisoare din articol), insa am preferat sa am mai putine, dar originale. In plus, exista foarte mult branduri mai putin cunoscute care fac genti absolut superbe, de calitate foarte buna, la preturi mult mai reduse, care arata la fel de bine.
  E o chestie, de gust, educatie, si stil. Probabil cu totii am avut un fake (recunosc, dar aveam vreo 16 ani:) Cum spunea Samanthat, When you can afford a Birking, it meas you've made, sau ceva de gen. Eu mai astept vreo citva ani buni until I'll make it :)

  ReplyDelete
 32. In fine, cine a avut de intlees ce am scris mai sus, a inteles, cine are un nivel inferior de educatie si comunicare, sare cu jigniri de doi bani la adresa mea! In comentariile de mai sus , am zis de faptul ca waiting list-urile care nu mai exista nu au schimbat subiectul si mesajul articolului! Da, e adevarat, nu a zis nimeni ca e un Hermes, ar fi fost culmea sa fi zis! PS! Ma bucur de fiecare data cind primesc astfel de mesaje ca cel cu "scapat-o" de la niste agramati si mesaje de lauda de la oameni care isi pot exprima coerent gindul:)) Modul de exprimare spune multe...PS! Ma gindesc serios la un bodyguard sau cel putin la un cutin in geanta, in geanta simpla:)))

  ReplyDelete
 33. AM SAVURAT ARTICOLUL :)

  YOU KNOW WHY:)

  ps: da,stiu unde-i caps lock`ul, mc

  ReplyDelete
 34. pai poti sa iti iai un birkin sau o kelly sau o constance si din vintage store si o sa coste mult mult mult mai putin !!!! si de fapt sunt de acord cu multe puncte mentionate de tine ...dar nu sunt de acord ca o birkin sau o kelly nu poate fi purtata , daca nu ai statut nu stiu de care sau daca esti tanara...ea poate fi purtata tocmai pu k e un classic...
  mie imi plac articolele tale , cred k esti interesanta ...dar totusi cred ca ai putea sa lasi un pic cu intrebarea financiara...se observa in multe articole cum tu judeci pe acei care isi pot permite asa lucruri....eu ,bineinteles, nu am o birkin si de fapt nu as purta una pana cel devreme 30 de ani ..dar totusi consider ca e alegerea fiecaruia..si nu e nimik rau daca o tanara poarta o birkin..bine ca poate :DDDDD

  ReplyDelete
 35. There is something terribly useless about this post. I enjoy you informing us about fashion, but why focusing on this? not that you have changed anything, not that you made this world a better place by pointing out that this girl has guts ( or ignorance ) to pose with a fake bag ( which i believe she thinks doesnt try to resemble birkin bag ) . I think stating what's obvious and criticize it is a matter of your ego desiring to get recognition or approval. And i dont mean to tell you this with a bad intention. I believe you will be better off by trying to ignore this desire to look right over an obvious fail of others.

  ReplyDelete
 36. http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/217236_10150271923143206_802333205_9519106_7492051_n.jpg

  ReplyDelete
 37. It's too bad when someone who doesn't know a thing abouat some facts, waists his time commenting them!

  ReplyDelete
 38. gabi...to WASTE time :))))

  ReplyDelete
 39. Grozav articolul.

  Uite o hahalera din Guvernul Romaniei cum o poarta...si nu e fake!! (si mai grav..)
  http://moscalifar.eu/2010/08/14/concurs-recunoasteti-pitipoanca/

  ReplyDelete
 40. Foarte foarte tare articolul!! bravo de 100 de ori!!!si app chiar daca nu mai este lista... ORICUM nu poate sa o cumpere oricine!!!documentati-va inainte sa dati contra argumente si sa sariti cu gura;)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...