12 Apr 2011

Talpa roșie în instanță

Recent, Christian Loubutin a acționat în judecată Yves Saint Laurent și designer-ul brazilian Carmen Steffens pentru...o culoare. Este vorba despre celebra talpă roșie care a reușit să devină subiect de dispută. Istoria a început în 1992 atunci cînd designerul de pantofi Christian Loubutin a vopsit talpa unei perechi de pantofi cu ojă roșie pentru a-i conferi mai multă energetică. Respectiv, în 1998 aceasta devenise practic logo-ul casei și mai tîrziu un trademark patentat.
Pentru sezonul primăvară vară 2011, YSL a creat o serie de pantofi cu talpa de aceeași culoare cu cea a pantofului propriu-zis. Astfel, varianta pe roșu seamană izbitor cu modelul Laboutin și riscă să provoace confuzie printre clienții fideli ai mărcii la fel ca și în cazul modelului Carmen Steffens, de altminteri. Carmen Steffens, însă, susține în apărarea sa că brandul creează pantofi cu talpă roșie încă din 1996, atunci cînd acest detaliu nu fusese popularizat și patentat de către Loubutin.

Christian Loubutin

Yves Saint Laurent


Carmen Steffens


Nu cred că există co persoană cu cunoștințe elementare de modă care ar crede într-un pantof cu talpă roșie ce nu poartă numele Loubutin, sincer! În același timp mă gîndesc dacă poate cineva să patenteze o culoare? Oare doar Loubutin are voie să folosească acest detaliu?

6 comments:

 1. "Nu cred că există co persoană cu cunoștințe elementare de modă care ar crede într-un pantof cu talpă roșie ce nu poartă numele Loubutin, sincer!"

  Adica vrei sa spui ca o talpa rosie ne-Loubutin e de teapa unui knock-off? (Dar sincer, nu inteleg fraza)

  Eu cred ca e ok sa se preia. Loubutin va ramine in istorie ca initiatorul tendintei. Prin analogie, toti produc acum tricouri in dungi orizontale, dar se stie ca prima care le-a introdus in garderoba de zi cu zi a femeilor a fost Coco Chanel. Ei ii ramine faima, iar dungile sunt ale tuturor.

  ReplyDelete
 2. eu cred, ca pu modelul de incaltaminte absolut roshu este ok sa fie si talpa rosie, mai bine decit negru, mai bine decit vreun sur , daca vrei sa fii tot-tot in roshu de ce nu ?. poate nu toti pot sa-si permita laboutin, atunci cumpara ceva mai ieftin dar tot cu talpa rosie... asta e deja alegerea fiecaruia...
  Penultima intrebare e foarte ok ! chiar cum e sa patentezi o culoare ? de exemplu eu am fabrica de facut cratitse, si fak kratitse sure cu miner galben. Oare e normal sa patentez eu, ca modelul de cratitse sur- miner galben imi apartin ? E stupid asha ceva... hai deam fiecare dizainer a patenta modele aparte si la ce o sa ajungem ? la monopol de modele ? stupid si incorect.

  ReplyDelete
 3. de fapt, moda, ca atare în cadrul legislativ nu e este considerată drept artă, și prin urmare nu cade sub incidența drepturilor de autor, adică cererea va fo probabil respinsă, asta dacă nu s-a schimbat legislația sau dacă nu s-a stabilit un precedent în acest domeniu, din 2008...

  ReplyDelete
 4. Si in cazul in care talpa rosie a fost patentata in 1998?

  ReplyDelete
 5. culori, cifre, litere daca nu in combinatii particulare nu pot fi registrate la camera de "patentare" a UE din Alghero. O culoare poate fi considerata ca un semn distinctiv partial a unei marci numai daca este indicata printr-un cod numeric, care este atribuit in standart international tuturor culorilor. Deci Laboutin ar putea registra culoarea rosie ca un semn distinctiv a brandului, insa daca YSL a folosit o culoare de alta nuanta (respectiv ar avea un alt cod numeric), idea copiatului decade imediat intru cit culoarea nu poate fi considerata semn distinctiv total ci doar partial. Cit despre Steffens, le revine lor necesitatea sa demnstreze in instanta ca au folosit nuanta inainte de 1998, si chiar daca instanta le da cistig de cauza ei ar putea sa vinda in continuare papucii cu talpa rosie numai pe piata in care vindeau in perioada 1996-1998, adica nu au dreptul sa se extinda mai departe cu asa produs. Si inca un moment importanta depinde unde a fost registrata talpa rosie a lui Loubutin, daca intr-o tara care a ratificat acordurile TRIPS sau nu.
  Sper ca am fost destul de clar, dupa multi ani ca nu stau acasa am si uitat sa scriu clar si concis la un topic....omg

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...