11 May 2011

Impresii de la Avanpremiere Fashion and Lifestyle Fest

Deși evenimentul e la a 8-a ediție, este prima oară cînd particip la Avanpremiere Fashion and Lifestyle Fest. Spre deosebire de Festivalul de Modă de la Iași, căruia i-au lispit elementele fundamentale pentru reușită- locația, publicul, confortul, aerisirea și colecțiile, la Avanpremiere am reușit să le regăsesc într-un cadrul cît se poate de simplist și structurat, cu excepția numărului de scaune mic, dar în acest caz chiar nu pot să nu fiu solidară cu organizatorii și să nu tolerez această mică scăpare. Locația- selectă dar în același timp nepretențioasă- MNAC, Muzeul Național de Artă Contemporană fiind, probabil, unul dintre cele mai cool locuri ale noului București. Publicul, contrazic spusele unui ziar local care îl catalogase drept select, a fost mai mult un public de nișă, în mare parte doar persoane interesate de modă, nu și de numărul tabloidelor în care vor apărea ulterior. Credite organizatorilor- Alin Gălățescu și Public Advisors.
Să trecem la colecții în parte:

Andreea Tincu & Sense - The order of the book


Andreea Tincu & Sense- The Order of the Book
Seara a început cu o poveste, o poveste despre un cavaler din oridinul cărții, relatată atît de bine în ținutele Andreei Tincu. "Depesha" realizase pentru numărul 4 un proiect de contraste: The Light Forces și The Dark Forces unde colecția Andreei Tincu s-ar încadra conceptual printre ideile propuse de Ackermann, Pugh, Owens- The Dark Forces of fashion as they are. Linia sonoră a prezentării a reușit să inducă publicul în atmosfera contrastantă: de la misterios, lin pînă la hard. Volume versus linii strict conturate, piele versus mătase, alb versus negru, romantic versus gotic. Detalii esențiale pentru accentuarea contrastelor- gheare din metal, accesorii medievale, pliseuri care amintesc de paginile unei cărți vechi răsfoite, mesaje și sonete Shakspeariene brodate. The Order of The Book a fost una dintre puținele colecții care a povestit o istorie prin continuitate.

Rue des Trucs- Manifest
Rue Des Trucs- Manifest
Rue de Trucs și-a făcut debutul cu colecția Manifest. Nu vi se pare cam banal? Mie da, pentru că nu știu sigur din ce considerente, dar fiecare debutant/începător vrea să se lanseze cu o definiție sonoră- o aluzie către schimbare și nou- manifest, manifesto, protest, revoluție, fără a se lua în consideratie etimologia termenilor și legătura proprie sau abstractă a acestora cu conceptul colecției. În termeni artistici, un manifest include conotații politice, culturale și sociale. Ce am văzut la Rue des Trucs nu poate fi mai mult decît un manifest estetic a unor elemente deja încercate. Nu poți să vorbești despre un manifest cînd alegi calea sigură a pastelurilor și a liniilor corecte. Colecția în sine e caldă și pură iar coarnele de cerb par a fi o dovadă a feminității care vine din interior, indiferent de cum este exteriorizată stilistic. Piese purtabile, ba chiar dezirabile, pasteluri comode...À Bientôt, Rue des Trucs!


S&A Negulescu- Fade to Black

S&A Negulescu- Fade to black
Am rămas cu cîteva impresii vagi despre această colecție. Nu pot să nu remarc replica unui amic (cu o poziție impunătoare în domeniu) asupra subiectului: "Cum e să te numești S&A Negulescu și să faci modă?". Începem cu formarea unei mărci, atunci cînd te dezavantajează oarecum numele...Surorile Negulescu s-au axat pe o exploatare a pielii naturale în contrast cu materiale simple iar pentru efortul migălos depus merită chiar tot respectul. Am sesizat anumite inspirații mcQueeniene și anumite elemente care, din cauza materialului sau a formelor probabil, mă duceau automat cu gîndul la ... piața centrală. Inspiră mult formele futuriste, pliseurile, umerii accentuați, liniile geometrizate și desigur suprafețele lucioase care conferă aspectul unei piele umezite de reptilă. Conclud prin a sugera fetelor să se orienteze conceptual exclusiv către piele și prelucrarea acesteia pentru că le iese de minune. Un eventual "Fade to leather" ar fi binevenit!

Bianca Popp-Nomad
Bianca Popp- Nomad
Un eclectic aproape exagerat, un mesaj social structurat și un exercițiu stilistic neconvențional. Colecția Nomad mă ține și acum în ceață prin eclectismul său. "Facem parte din nenumărate comunități dar nu aparținem niciuneia". Un mix de culturi, idei, materiale și forme înafara oricărui fel de armonie-Nomad.

Rhea Costa- 50/60Rhea Costa- 50/60
Eleganța se manifestă pin simplețe iar feminitatea este un brackground creativ -lucru demn de urmărit în creațiile Rheei Costa. Drept urmare a rochiilor diafane de zeiță, colecția 50/60 prezintă un tribut adus romantismului și eleganței. Linii coerente, drapaje, elemente floristice(adecvate) și o armonie perfectă între stofe și mătase. În aspect cromatic, colecția este una caldă, pastelurile fiind accentuate de nuanțe puternice de mov și roșu. Unde mai pui un soundtrack pe măsură și aplauze chiar în timpul show-ului, lucru mai rar întîlnit la prezentările de modă.

Sandra Chira- Organic Flow

Sandra Chira- Organic Flow(newcomer)
"Nu impresionează dar este organică"- au fost cuvintele pe care le-am rostit pe la mijlocul show-ului fără să iau în calcul denumirea colecției. S-a reușit crearea cîtorva piese bune, pe alocuri inspirate parcă din rochiile create de Valentina Vidrașcu, însă decupajele transparente care au scos chiloții(în cel mai bun caz) sau fesele la vedere au reușit o disconcordanță totală cu ideea principală a colecției- armonia și căutarea.

Vika Gorenco- Esente de paradis


Vika Gorenco -Esențe de paradis
Esențe de Paradis s-a vrut a fi o colecție care să transpună ideea spiritualității în contrast cu materialul. Din păcate eu nu simt demersul artistic structurat în piesele colecției, deși mohair-ul diafan reflectă în cel mai ideal mod puritatea divină. "Trasee ascendente sau descendente compuse din structuri împletite, înodate, croșetate semnifică trepte de dezvoltare spirituală ", acestea balansînd într-un contrast categoric cu greutatea și duritatea lemnului. Piesa cheie a colecției m-a rupt totalmente din context- mi se pare absolut banala asocierea diafanului și a purității cu un roz bombon din mohair cu elemente din fildeș. Dacă e să mă axez în exclusivitate pe detalii, aș numi colecția White Swan..atît...

Iris Serban- Swan


Iris Șerban- Swan
Swan a fost cu siguranță revelația serii-colecția care m-a transpus într-o istorie, într-o povestire împletită cu mister, romantism și note gotice. Suprafețele transparente și aplicațiile metalizate contrastează cromatic și geometric cu negrul sobru reliefat, într-un joc de lumină și întuneric, lipsă și abundență. Un lac al lebedelor al cărui culminație este dramatismul abolut al unei singure piese- organza gofrată în degradeuri pictează artistic penajul unei lebede iar mătasea de un roșu intens redă structural două aripi însîngerate. Un univers oniric și excentric, în care umanu este întors la esențe și pus sub lupă.

Traim un secol al contrastelor...Voi ce parere aveti despre colectii?

17 comments:

 1. Andreea Tincu - cazul cind conceptia e mai interesanta decit colectia. Nu stiu cum o fi fost pe viu, dar in fotografii hainele nu impresioneaza deloc.

  Rue des trucs - n-as spune ca a fost excesiv de prudenta colectia. are coerenta si nu contine gafe. pentru un debut nu e rau deloc.

  Negulescu - tot ce semana a McQueen era, din pacate, de calitatea unei parodii. Iar ceea ce nu semana a McQueen era si mai rau. Recunosc sa s-ar putea vedea altfel pe viu.

  Bianca Popp: insipid. Parca a constatat un fapt binecunoscut si a pus punct, fara a ne oferi o analiza. Deceptionant.

  Rhea Cost - e clar, un designer care nu tine sa inventeze bicicleta. Inca o data ma conving ca nu merita sa te zbati si fii original cu orice pret. Avem o colectie solida si executata fara cusur, desi tematica e veche de cind lumea.

  Sandra Chira - mi-a placut. Nu remarcasem din prima ca se vedeau chilotii, crezusem ca e parte din imprimeu. Da, cu exceptia acestui detaliu, o colectie placuta.

  Vika Gorenko - putinele piese care mi-au placut pareau a fi incluse in ultimul moment, fara nici o legatura cu ideea colectiei.

  ReplyDelete
 2. De acord cam 90 la suta cu cele spuse mai sus! Tin sa mentionez ca pozele nu sunt in continuitatea logica a colectie! nu mai tin minte cum erau piesele din pacate...am incercat sa le pozitionez aproximativ

  ReplyDelete
 3. <3 colectia Swan! in majoritatea pozelor, am avut totusi un discomfort! manechinele! ma sperie!

  ReplyDelete
 4. impresia despre coletii nu mi-a fost afectata de ordinea imaginilor. Dar oricum, mersi pt precizare, si pt reportaj.

  ReplyDelete
 5. si mie mi s-au parut cam creepy pe alocuri:D va multumesc!

  ReplyDelete
 6. bravo... ei se dezvolta !! asta e deja un nivel extrem de indepartat de moldova, chiar si cu toate cusururile si poate banalitati pe alocuri ... multe din aceste haine chair pot fi purtate...
  prima colectie mi se parere pierdere de timp si bani... nu-mi place cum stau pe corp hainele.. e geometric e abstract e neconformist, dar e prea aiurea... nu vad tendinta , nu vad ceva nou.. unica cu ce o sa fiu deaocrd e faptul ca intr-adevar se observa ca totul e din aceeasi colectie, o istorie, o oarecare omogenitate...
  si totusi asta e multg mai sus decit ceea ce exista in RM... cer si pamint )
  Bravo Gabi, poze calitative, si explicatie buna !!


  din pacate la noi intr-adevar unicul designer demn de respect si admiratie este doamna Valentina Vidrascu.. poate ea se axeaza doar pe folclorul, etnografia si traditiile nemaului nostru, dar ii reuseste ceea ce face... simte ce e un concept, stie ce e o colectie, nu este finantata de nimeni(din pacate) dar iubeste la nebunie folclorul si ni-l reda cu dragoste si un bun simt estetic prin creatiile sale...
  daca as fi putut sa-mi permit o ie hand-made de 2000-3000 de lei mi-as cumpara-o, dar inca nu am banii mei... )))

  ReplyDelete
 7. Si mie mi se pare numelui Vidrascu cel mai potrivit intr-o asociere cu moda moldoveneasca buna! si MOE...atit...in rest- ceata! Mersi pentru apreciere! Mi-e interesant unde sunt toti ceilalti mari cunoscatori de moda care aruncau cu pietre sa vina si ei cu un punct de vedere aici:D:D:D:D

  ReplyDelete
 8. unde sa fie... s-au epuizat , trebuie sa ai ceva creier ca sa critici critica constant :D... le-a fost mai usor de creat grupa who's gabi pe f-book si li se pare ca sunt tari, ca au atins un nivel deosebit...))) ian tu comenteaza nishte outfituri de prin barbarella si o sa vezi cum o sa se aprinda flacara :D :D :D

  ReplyDelete
 9. scrii mult prea simplist.....

  ReplyDelete
 10. http://en.wikipedia.org/wiki/Gunning_fog_index

  ReplyDelete
 11. nu e vorba despre readability of writing, ci despre cuvintele pe care le folosesti - fff "comune"...nu prea ai bagaj "de termeni de specialitate"

  ReplyDelete
 12. Daca nu stii care sunt cuvintele , termenele legate de specialitate te indemn sa le observi printre rinduri… dar cum sa le observi daca nu iti sunt cunoscute..?! poftim ti le-am extras partial.... indoapa-te de termeni

  exercițiu stilistic neconvențional. Un univers oniric și excentric, în care umanu este întors la esențe Linia sonoră a prezentării pliseuri linii strict conturate piele versus mătase Detalii esențiale
  conceptul colecției. Etimologia terminilor manifest estetic calea sigură a pastelurilor exteriorizată stilistic dezirabile este exteriorizată stilistic. exploatare a pielii naturale în contrast cu materiale simple inspirații mcQueeniene Inspiră mult formele futuriste liniile geometrizate aspectul unei piele umezite de reptilă Fade to leather Un eclectic aproape exagerat eclectismul său feminitatea este un brackground creative rochii diafane de zeita tribut adus romantismului și eleganței Linii coerente, drapaje, elemente floristice(adecvate) o armonie perfectă între stofe și mătase. dramatismul abolut al unei singure piese- organza gofrată în degradeuri
  decupajele transparente disconcordanță totală cu ideea principală a colecției să transpună ideea spiritualității în contrast cu materialul. mohair-ul diafan
  Trasee ascendente sau descendente compuse din structuri împletite, înodate, croșetate semnifică trepte de dezvoltare spirituală ", acestea balansînd într-un contrast categoric cu greutatea și duritatea lemnului.
  roz bombon din mohair cu elemente din fildeș.
  Suprafețele transparente și aplicațiile metalizate contrastează cromatic și geometric cu negrul sobru reliefat, într-un joc de lumină și întuneric, lipsă și abundență.

  ReplyDelete
 13. Nastia, esti nebuna:)))))))))))))) mersi, nici nu ma recunosc:)))))))))

  ReplyDelete
 14. nu-i pentru ce..)) eu personal habar n-aveam de cuvintul mohair... dar cuvintul diafan desi il stiu niciodata in viata nu l-am utilizat... iar in loc de gofre ziceam plisirovachka :D
  pur si simplu ele deam ma enerveaza... cauta nod in papura atunci cind chiar nu este.... bitches...

  ReplyDelete
 15. Don't be one too si nu te mia pune cu ele:D n use merita

  ReplyDelete
 16. pacat, mi-as fi dorit f mult una, as fi fost pregatita sa dau 200 euro , dar 500 e mult prea mult pt o IE ...desi ador creatiile Valentinei ...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...