10 Jun 2011

Kebabul teatrului contemporan


Aproximativ o lună în urmă am reușit să văd probabil cea mai bună piesă de teatru din Moldova.
Kebab de Gianina Carbunăriu este o piesă montată și jucată de studenții anului 2 de la facultatea de Arte, fără implicarea profesorilor, fără ghidare și fără curator. Teatrul este o oglindă a realității și a prezentului, astfel Kebab vorbește despre relații inerumane, frică, minciună, lașitate, prostituție, despre prostituție altfel, mult mai dur și direct. Am rămas profund uimită de jocul actoricesc și de transpunerea excelentă în rol a celor 3 actori începători- o mișcare scenică și o dicție perfectă pentru anul doi de facultate, ba chiar mai mult...Kebab este probabil primul performance complex pe care l-am văzut în Moldova, mizînd mai mult pe un concept întreg ce include lumina, soundtrackul și instalațiile video, nu doar pe jocul actoricesc și decor.
PS! Sunt profund indignată de atitudinea sistemului și a profilor naftalinizați de la arte și sunt ferm convinsă că facultatea noastră nimicește talentele, reducîndu-le la ce avem astăzi în Luceafărul sau Satiricus. De ce? pentru că, fiind profund nemulțumiți de limbajul direct și necenzurat al piesei(ceea ce este absolut normal pentru un spectacol contemporan), au demostrat lipsă de respect și au ieșit din sală înainte de aplauze, iar a doua zi Olesia Svecla(tanara regizoare) a fost chemată la decanat și "rugată în cel mai democratic mod" posibil să renunțe la "puli" si "mui", nu de alta, da i-ar fi interzis piesa domnul decan artist!
Olesia nu a renunțat, iar eu vă îndemn să mergeți luni la ora 8 seara AICI (datalii si rezervari) și vă promit că o să ieșiți profund impresionați și plini de speranța că nu e totul pierdut atît timp cît mai există astfel de tineri talentați!

2 comments:

  1. A propos, da ciine sunt tinerii actori incepatori?

    ReplyDelete
  2. Tinerii actori se numesc Ion Bors, Elena Mocan si Stefan Bourosu..ar fi bine sa memorizati aceste nume!:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...