8 Jun 2011

Madison, esențe de paradis...
A trecut o lună, ba chiar mai mult de cînd am pășit intrigată în lumea parfumeriei de nișă, la Madison în Dorobanți. Atunci mi-a zis un prieten "Dragă, parfumul care o să-ți placă o să ți se întimpărească pe suflet și o să rămînă parfumul tău pe viață." Și acum îi simt aroma de prospețime și flori- Love in White, parfumul casei Creed creat special pentur Lady Diana și ziua nunții sale cu Prințul Charles, același parfum pe care l-a purtat cu atîta rafinament Kate Middleton în aprilie.
Parfumurile de lux sau parfumurile de nișă, cum mai sunt numite, nu se deosebesc doar prin preț sau conținut, connaiseur-ii știu că atunci cînd achiziționează un Creed sau un Anick Goutal, cumpără o istorie și atunci, credeți-mă, prețul se reduce la un simplu cost.
Aproximativ 2-3 ore am stat în Madison, ascultînd cele mai frumoase povești de miresme, după care am ieșit copleșită de mici amețeli și impresii. În decursul a cîtorva ore Liviu m-a transformat într-un mini connaiseur, făcîndu-mă să cred în legenda nuvelei "Parfumierul".


Am început incursiunea în lumea miresmelor cu Casa de parfumuri Creed, care este cea mai veche casă de parfumuri, creînd încă din 1870 parfumuri pentru Regina Victoria(Fleurs de Bulgarie), Napoleon(Royal Water), Lady Diana(Love in White)și alți reprezentnți ai caselor regale.
Royal Water mi s-a părut o aromă foarte puternică, care ar putea fi purtată și de o femeie. Defapt, intensitatea parfumurilor create în acea perioadă se explică prin simplul fapt că lumea nu se spăla pentru a evita riscul îmbolnăvirii, iar perucile, mănușile și pudra pentru față erau intens îmbălsămate pentru a acoperi mirosul. Se spune că Ludovic al 14-lea nu s-a spălat 2 ani, de exemplu...
Love in White, parfumul care s-a întimpărit în sufletul și memoria mea olfactivă forever este probabil cea mai diafană dar în același timp puternică mireasmă pe care am simțit-o vreodată- parfumul creat dintr-un buchet mare de flori albe, parfumul care zîmbește cu poftă de viață, parfumul care redă perfect temeperamentul și personajul "Lady Di".

Spring Flower este parfumul creat pentru Audrey Hepburn, o aromă florală, asemănătoare cu Love in White, astfel poziționînu-se în topul preferințelor mele.
Fleurissimo este aroma creată pentru Grace Kelly și ziua nunții sale și este considerat cel mai elegant parfum din toate vremurile.
Vorbind despre esențe floarale, am aflat o curiozitate mică- pentru a reda mirosul unei flori, se combină aproximativ 70 de arome diferite.

Green Irish Tweed mi s-a părut cel mai clasic parfum bărbătesc, mirosind parcă a putere și seducție.

Anick Goutal a fost prima femeie parfumier care putea distinge peste 2500!!! de mirosuri. Legenda spune că aceasta, fiind conștientă că simțul său oflactiv nu va fi valorificat, a sedus un parfumier din Sudul Franței lîngă care a petrecut 7 ani pentru a-i fura "meseria".


Cele mai sensibile mirosuri de la Anick Goutal sunt cu siguranță:
Petit Cherie, parfumul care miroase a copilărie, a nebunie, a zîmbet și a cremă- creat pentru fiica sa Camille Goutal și care nu știu din ce motive mi-a fost asociat:)
și Ce soir ou jamais- o istorie incredibilă stă în spatele acestui parfum. Annick Goutal a lucrat 13 ani la crearea acestuia pentru a reda perfect printr-o aromă emoția pe care a trăit-o în momentul în care soțul ei a cerut-o în căsătorie cu un buchet de trandafiri...vă imaginați? tonight or never- de fiecare dată cînd îmi amintesc istoria acestei esențe mi se face pielea de găină și sufletul din flori.
Kilian Hennessy este moștenitorul celui mai mare grup de lux din lume, LVMH, și fondatorul casei de parfumuri Kilian. Așa cum Proust caută timpul pierdut, Kilian caută secretul care ne unește de divin și îl prefigurează în miresme.
"L’oeuvre noire/The Black Masterpieces imbina trei teme: inocenta, paradisul artificial si orgiile parisiene.Sase parfumuri in perechi care iti excita preferintele personale catre placere, dragoste si durere dulce, iar al saptelea si cel mai recent, care prelungeste, cumva, momentele ce preced pacatele: “Liaisons Dangereuses” sau “Cruel Intentions”, “Love” sau “Beyond Love”, ‘A taste of heaven” sau “Straight to Heaven”, sau al saptelea miros, “Prelude to Love”."
"Flaconul si cutia sunt ca o ofranda adusa zeilor, un simbol al fascinatiei cu tot ce-i mai frumos in viata.”-Kilian Hennessy
Remarcabilă este și exclusivitatea cutiei care se produce în termen aproximativ de 6 luni și se șlefuiește după tehnologia folosită la mașinile Ferrari. Flacoanele sunt adevărate bijuterii, iar atunci cînd parfumul din ele este pe sfîrșite, acestea pot fi reumplute din butoiașe asemenea celor în care se maturizează cognacul.

Carthusia reprezintă legenda miraculoaselor insule Capri transpusă în miresme.
Fiori di Capri este cel mai vechi parfum elaborat după o rețetă scrisă și datează tocmai din 1380. Legenda povestește despre călugării de la o mănăstire care, în așteptarea prințesei Ioana, i-au pregătit o cada cu flori de pe tărîmurile Capri. Florile rămase în apă s-au distila și astfel s-a născut legendarul parfum Fiori di Capri. Parfumurile Carthusia sînt și în prezent create de călugării mănăstirii cu ajutorul unor chimiști.
Clive Christian, designer de obiecte de lux, mobilă și decorațiuni interioare a cumpărat în 1999 casa de parfumuri fondată în 1872, Crown Parfumery, simbolul căreia a rămas coroana regală pînă în prezent.

Chintesența Clive Christian este cu siguranață reprezentată de No1, cel mai scump parfum din lume. Ediția este limitată de 1000 de sticluțe care poartă semnătura în aur Clive Christian. Unele dintre ele au atașate și două verighete.
Prețul acestui parfum ajunge de la 1000 pînă la cîteva sute de mii de euro pentru aromele personalizate. Ingredientele foarte rare precum santalul indian(folosirea acestuia este interzisă prin lege în India, însă pentru acest parfum s-a făcut o excepție) și rădăcina de iris îl fac atît de exclusivist.

1872 pentru crearea acestui parfum se folosește trandafirul de mai, o floare rară ce înflorește o dată pe an timp de două săptămîni în Sudul Franței. Pentru a distila o singură picătură de esență e nevoie de cel puțin 200 de flori!
X- este un parfum exotic ce simbolizează sexul și puterea. Ingredientul principal al acestui parfum este iasomia egipteană, în spatele căreia stă una dintre cele mai frumoase istori ide dragoste. Se spune că regina Cleopatra era atît de îndrăgostită de această mireasmă, încît ordona robilor săi să frece pînzele corabiei cu ea, înainte de a ieși în larg. Briza era atît de puternică, încît vestea apropierea reginei, astfel a fost cucerit si regele Antoniu, care s-a îndrăgostit instantaneu cînd i-a simțit aroma.
Eu m-am îndrăgostit iremediabil de tot de inseamnă parfumerie de nișă, mi-am luat mostre(testere) acasă, le-am pus între filele unui carnet care a păstrat aromele intacte cam 2 săptămîni, iar pielea mea va păstra aroma love in white o viață...
Mulți o să spună că un parfum nu merită sute și mii de euro, iar acei mulți vor fi defapt puținii care nu realizează că arta nu e doar pictură...
PS! Ma jos aveți cîteva imagini video în care am reușit să-l prind pe Liviu vorbind cu multă pasiune și dragoste despre parfumuri!

12 comments:

 1. Interesant articol. Atîta informatie utila...as da orice sa miros si eu din acele parfumuri:)

  ReplyDelete
 2. de acord cu tine ca acest parfum "love in white" este o esenta care denota o licoare a dragostei de sine, aplicindu-l pe corp..... e formidabil sa dormi doar in el (n.r. Monroe M. Channel No.5)

  ReplyDelete
 3. Parfumul folosit de Kate Middleton in ziua nuntii, daca la asta te refereai cand ziceai aprilie, a fost "White Gardenia Flower” de la Illuminium.

  ReplyDelete
 4. offffff, gabi:)
  dupa ce am ajuns la fraza "cumpără o istorie și atunci, credeți-mă, prețul se reduce la un simplu cost" am renuntat sa citesc mai departe.
  Daca cumperi o istorie, ap asta inseamna ca produsul e brand si de aia pretul poate fi triplu costului anume pentru aceasta istorie.
  De ce lengeria "cu 5lei kilogramul" de la piata centrala nu costa scump? pentru ca nu e brand! Iar ceea ce zici tu acuma e brand. Daca vrei sa mai discutam pe tema asta imi scrii, am o propunere, poate te va intriga, doar in cazul in care accepti aceasta greseala si intelegi de ce in cazul enuntat de tine in blog pretul nu poate fi redus la cost.

  ReplyDelete
 5. Nata, eu nu vorbesc aici de marketing..si cind am zis de cost, am vorbit metaforic! daca ai fi citit mia jos ai fi inteles despre ce istorii vorbesc care nu au absolut nici o tangenta cu brandul...eu nu m-am referit la istoria casei de parfumuri, ci la istoria care stas in sptele fiecarei esente...e o istorie de dragoste, de cautare, de traire, iar in momentul in care cumperi acest parfum te gindesti inconstient ca te-ai complace in acel rol...Faptul ca pe baza acestor istorii mai tirziu s-a construit o strategie de marketing si PR e absolut fireasca, e si logic! PS! Eu nu fac cercetari de marketing in articolele mele, cred ca nu ai inteles contextul figurat a celor scrise...
  @anonim, da, nu stiu de ce intelesesem ca era love in white...scaparea mea:)

  ReplyDelete
 6. Impresionant articol, eu ma indragostisem de Kilian inka din vara trecuta !!! La Bucuresti nu tii minte cam la ce pret era? :-)

  ReplyDelete
 7. Gabi, connaisSeur e corect, si nu connaiseur.....

  ReplyDelete
 8. mersi! @ stela, eu nu prea am fost atenta la preturi, adica nu prea spre deloc, cu exceptia clive christian pentru ca e cel mai scump...m-am luat cu valul esentelor:D

  ReplyDelete
 9. daaaaaaa ))) un parfum bun si la un pret un pic piparat fata de cele clasice oricum merita decat doldora de chimicale! ai scris in asa fel incat iti creaza o pofta nebuna de a le mirosi si achizitiona someday .o sa mi fac un print :)

  ReplyDelete
 10. da frumos articol.....de citit pentru unii....de cumparat pentru cei ce isi permit...

  ReplyDelete
 11. Love in White nu a fost creat special pentru Lady Di fiindca a aparut in 2005 :D

  Love In White evokes America's most influential women :D

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...