12 Jul 2011

Prima doamnă a Republicii Moldova...

De ceva timp am încercări eșuate de a scrie despre un subiect destul de curios pentru contextul nostru. Depesha a lansat în numărul precedent un articol despre primele doamne ale Uniunii Sovietice și ale Rusiei și evoluția în materie de stil a acestora.
Precum Moldova pare a fi înapoitată cam în toate aspectele, am ajuns la concluzia subită că pînă acum am avut cîțiva secretari de partid, vreo 5 președinți și o singura primă doamnă, soție a premierului. Se pare că această lacună diplomatică și morală este o moștenire a URSS-ului, pe timpul în care Nadejda Aliluieva, Victoria Brejneva sau Nina Hrusciova nu puteau să se laude cu apariții publice alături de soții lor și activități sociale. Iar dacă e să ne referim la stil și modă, acestea riscau să fie considerate dușmani ai patriei dacă se îmbrăcau mai elegant- o adevărată demagogie proletară care stătea în spatele nasturilor diferiți de la paltonul Nadejdei Aleluieva.
Atunci cind Jackie Kennedy lansa un nou val în modă, transformînd taiorul roz-pal Chanel într-un statement legendar, Nina Hrusciova purta la întîlniri oficiale halate înflorate din in pe care le poartă de obicei femeile de la țară pe lîngă casă.
În accepția mea, o primă doamnă trebuie să reprezintă un role model pentru întreaga suflare feminină a statului, și să-și argumenteze statul de prima prin toate acțiunile și manifestările. Dacă e să facem o retrospectivă în plan local, am fost nevoită să dau un google search ca să aflu numele doamnei Snegur și a doamnei Lucinschii, cu gîndul că Taisia Voronin a fost prima care a iesit din umbra soțului său, în același timp, umbrită de atitudinea și acțiunile sale care păreau mai mult un serviciu în numele partidului decît o acțiune în favoarea societății. Cu atît mai mult, d. Voronin nu s-a remarcat drept un model de stil și rafinament, ci mai mult o continuitate adaptată contemporanietății a stilului femeilor sovietice.
Si aici, marea revelatie- deși nu este soția președintelui, Sanda Filat a reușit să-și adeverească statutul de primă doamnă a Moldovei, la propriu și la figurat. Are un comportament demn de o lady, patronează activități sociale și culturale fără aluzii la statutul politic al soțului, este aproape de popor, zîmbește, se implică și are un port elegant și rafinat, implicînd cele mai mici detalii. Demult așteptam o soție de premier sau de președinte care să se remarce drept un style icon, după modelul lui Michelle Obama, Carla Bruni sau Samantha Cameron, să știe de Vivienne Westwood, în același timp să promoveze designerii autohtoni, purtînd bluze Valentina Vidrașcu, o doamnă îngrijită care dă importanță fiecărei apariții publice- impecabilă de la coafură și taior, pînă la pantofi. Am ajuns să mă mîndresc cu o apariție care îmi amintește de Jackie O și care poate să facă față cu brio oricărei omoloage. Dacă ar fi să o dau în banal aș spune "Moldova, iPrimă Doamnă"...Mă rezum la un simplu "Dragi femei, luați exemplu!".

PS! Acest articol nu are conotatii politice.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...