19 Sep 2011

Jasmin- iasomie sau brăduț?

Hai că s-a dat și Moldova cu mainstreamul nunților regale, etichetate drept evenimente de maximă importanță, mediatizate poate mai mult decît ar fi fost o eventuală alegere a președintelui. Referindu-mă la nunta anului, nu mă interesează numărul de invitați, floricele, bani pe masă și detalii inaccesibile pentru publicul larg, mă interesează exclusiv tangența sau mai degrabă lipsa acesteia cu moda. Din start nu am avut prea mari așteptări de la miri dar totuși mare mi-a fost dezamăgirea cînd am văzut primele imagini. Pentru a face niște concluzii cît de cît adecvate, să constatăm mai întîi niște fapte: Jasmin e însărcinată și este la minim a doua căsătorie. După cum am repetat în multe rînduri, rochia de mireasă a rămas totuși un simbol al castității sau cel puțin al purității sufletești chiar și în prezent, iar acest simbol reprezintă și exclusivitate momentului pe care îl trăiești, în mod normal ar trebui să te măriți o singură dată, deci să fii mireasă o singură dată în viață. Nu suntem categorici și nu ne ghidăm după prejudecăți dar totuși, rochia de mireasă nu ar trebui să devină piesă vestimentară de rutină. În cazul dat, Jasmin ar fi ochit în 10 dacă ar fi mers pe varianta sigură a unei rochii simple și nepretențiose dar în același timp sofisticată prin croială și finisaje. S-ar fi acceptat și 2 ținute, dar nu o transformare a nunții într-o prezentare de modă cu 15 ținute la număr (cel puțin așa au declarat unele surse media). Revenind la rochia propriu-zisă, ar fi absurd să o descriu amănunțit cînd aceasta este un fail integru, absolut, nu doar o alegere nepotrivită din punct de vedere stilistic. Vă mai amintiții anii 90 și rochiile de la tîrgurile din Cernăuți pe care le purtau miresele în cort la țară- asociere primară la nivel de subconștient, și da, porcușorul roz supărat sau brăduțul de Crăciun- a doua. Umeri masivi, corset strîns pînă la refuz, cu detalii stridente și o parte de jos care arată ca un material industrial tăiat haotic. E ok să fii însărcinată la nuntă acum, nu te mai judecă nimeni, ba dimpotrivă, dacă alegi o ținută potrivită poți fi mai diafană decît o mireasă simplă. Jasmin a optat greșit pentru modelul de rochie cu crinolina, foarte plină și aproape masivă pentru o femeie însărcinată, cînd opțiunea ideală ar fi fost un model A dintr-un material fluid, cu un decolteu decent, bretele și cu partea de jos simplă fără trenă. Despre cofura și accesorii nu mai zic nimic- o încercare ratată de un elegant mess.


Invitații și ei nu s-au evidențiat prin lookuri deosebite, cu excepția unora desigur. Nu pot să nu menționez o rochie Snobbish Breakfast în toată splendoarea ei, care a fost o alegere perfectă pentru un astfel de eveniment, repet și repet- simplicity is the ultimate sophistication.

Photo credit: KP, unimedia, facebook

6 comments:

 1. De acord la 100. foarte caraghios aratau cei 2 impreuna :).ce tine re rochiile de la snobish breakfast - asta nu-i acea pe care ai purtet-o tu?

  ReplyDelete
 2. Nu, e rochia pe care a prezentat-o Daniela Culev!

  ReplyDelete
 3. catre autor (pentru cunostinte generale) http://en.wikipedia.org/wiki/Empire_silhouette

  ReplyDelete
 4. te rog mult posteaza si niste "nareaduri" de-ale invitatilor !!!! din acelea glamuroase de nu mai poti!!! cu comentariile de rigoare, desigur...

  ReplyDelete
 5. sunt total de acord ca rochia nu o avantaja deloc si din cauza asta era foarte evident ca mireasa e mai inalta ca mirele.

  ReplyDelete
 6. ...baiatul cu salcami la poarta

  Mă Gabi ia mai esşti rea de ochi...dar să ştii că ai dreptate în privinţa castităţii atunci cînd vine vorba de o mireasă însărcinată, cu un fiu de 14 ani şi aflată în deplinătatea vîrstei balzaciene...şi eu voiam să mă pronunţ în privinţa "fastului", dar mi-am ziy k pot să trăiască...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...