5 Sep 2011

Manifesto. Postulate despre modă

Today we talk fashion in a different way!
Prolog
Greoi de tot motivul meu inspirațional și geneza gîndurilor mele aranjate cap-coadă, la fel de grea e pornirea. Recent am avut ocazia de a-l cunoaște pe Eduuard Daniel, un tînăr designer promițător cu idei pertinente, care promovează o atitudine diferită față de conceptul creativ, astfel pentru prima oară o colecție a fost prezentată într-un nod social divers și colorat- Gara de Nord. Cinci fotografi și un cameraman au participat la un shooting într-un cadru deosebit care să valorifice moda dincolo de aparențele glossy- un mediu eclectic format din oameni simpli care în același timp formează o diversitate culturală și socială vastă, ceea ce în fond reprezintă și conceptul de modă și design.
Proiectul va fi susținut și mediatizat de cîteva bloguri de modă, printre care, cu onoare și The NoName Fashion Blog, autorii cărora vor defini, prin prisma propriilor concepții, moda, designul și stilul vestimentar.
Modă
În fond, moda nu este ceea ce prin aparență pare consumerism, superficialitate și ineficiență. Moda este o artă contemporană. Moda este un proces complex prin care o anumită generație își manifestă valorile, pretențiile spirituale și tendințele globale în plan social, politic și economic. Spre deosebire de alte arte, moda este un proces circular dinamic în care ideile se reinventează constant. Moda a fost precedată și favorizată de revoluții și schimbări.

Design
Haina este intermediul prin care designerul își exprimă un simț, o experiență sau o cunoaștere iar acest aspect rerezintă valoarea maximă a acesteia. Dincolo de brand, design-ul reprezintă exclusivitate, calitate și experiență de cumpărare. Deseori designului autentic îi este greșit atribuit calificativul de lux. Nu logotipul, ci elementele cheie ale designului sunt cea mai eficientă strategie de branding.

Stil
Stilul personal este determinat de mai mulți factori fundamentali interdependenți: mediul ambiant, sistemul de valori, educația, profesia, cultura, locația, fondul genetic, posibilitățile și caracterul individului, drept urmare, portul este cel mai obiectiv prim comunicator despre o persoană. Bunul simț vestimentar se educă dar totuși unii n-au nici o șansă.

Specific local
Kitschul, prezent în fostele țări socialiste, este o percepere eronată a luxului și a glamour-ului, cauzată de un complex profund de lipsă. Deschiderea unor uși de informații și posibilității pentru unii a fost o închidere a ușilor estetice. Mentalitatea înapoiată poartă tipare și stereotipuri accesorizate cu prejudecăți.

Epilog
Societatea actuală percepe moda într-o alură eronată, printr-o atitudine de blocaj defensiv față de tot ce este nou și ieșit din comun- lucru ușor de remarcat în pozele Martei Popescu și în clipul Manifesto- atitudini și priviri de oameni speriați într-un cadru creativ și deosebit. Libertatea se exprimă, totuși, printr-o gîndire deschisă și liberă...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...