29 Sep 2011

Regula succesului Benetton

Ieri am avut o ocazie specială de a întîlni un om la fel de special. Astăzi încă sunt cu impresia că noi suntem un popor fără sorți de izbîndă, atît timp cît banii reprezintă o valoare mai mult decît materială iar în goana după ei uităm de alte valori, cu adevărat importante.
Nu puteam să nu încep articolul cu acest apropo, o situație care m-a impresionat și un om care demonstrează prin atitudine că banii nu sunt decît o pasiune pentru cei care iubesc să îi facă și un mijloc de a realiza niște dorințe pentru cei care le au, nicidecum un mijloc de a se impune și a se manifesta social.
Luciano Benetton, unul dintre cei mai influenți și puternici oameni din industria modei a venit la Chișinău într-o vizită privată și de lucru. Conferința de presă a avut loc la Hotelul Nobil după ce domnia sa a vizitat rețeaua de magazine Sisley și Benetton din capitală. Deși majoritatea jurnaliștilor, în goana după subiecte senzație, i-au adresat întrebări stupide și extrem de indiscrete pe alocuri, eu am mers hotărîtă pe ideea de activitate profesională și cunoașterea/interacțiunea cu un om ale cărui realizări vorbesc de la sine. Binențeles, toate astea legate incontestabil cu domeniul meu de interes. Nu am fost curioasă să aflu cum trăiește și ce simte un om cu o avere estimată la "n" miliarde euro, la fel cum nu am fost suprinsă să aflu că acesta habar nu are de cifra exactă a averii sale și consideră că cea mai mare bogăție a unei persoane este posibilitatea de a face ce-i place.

Care este regula succesului imperiului Benetton? cu referire la spusele domnului Luciano Benetton:

1. 5000 de magazine în 120 de țări, pornite de la o simplă afacere cu pulovere din lînă, nu reprezintă unica realizare a familie Benetton, care este implicată în mai multe domenii diverse de afaceri.

2. Inovația și ideea autentică stă la baza succesului garantat în orice domeniu, în cazul Benetton- materialele noi versus culorile aprinse sunt un simbol definit al mărcii.

3. Nu putem distinge un segment de piață exact pentru marca Benetton, a fost concepută cu gîndul la tineri dar poate fi "purtat de orice om, indiferent de vîrstă, atît timp cît are sufletul tînăr".

4. "Relația cu consumatorii este pîrghia cea mai trainică prin care succesul poate fi garantat, atît timp cît le oferi acestora satisfacție prin calitate, onestitate, atitudine și suflet. Un client Benetton nu va ajunge niciodată acasă cu gîndul că a făcut o investiție nereușită."

5 "United Colours of Benetton a pornit de la ideea diversității culturale și rasiale, noi nu recunoaștem diferențele de culoare a pielii și ne adresăm unui public larg, divers de la continent la continent."


6. Campaniile publicitare scandaloase pentru care Benetton a fost criticat dur de public au fost un risc asumat, cu o conotație socială mai mult. Există oameni care nu sunt interesați necondiționat de modă iar subiectele precum moartea, războaiele, boala vor fi întodeauna actuale în măsură să sensibilizeze publicul.
7. Grupul Benetton este implicat în mai multe activități ecologice, finanțînd diverse proiecte de acest tip și campanii sociale. "Totul se rezumă la o balanță naturală, atît timp cît folosești anumite resurse, trebuie să știi să le compensezi, indiferent de domeniu."

"Mă simt privelegiat pentru că acum îmi permit să fac ceea ce vreau- vizitez magazinele din toată lumea și fac înconjurul pămîntului cu barca mea. "
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Aseară vorbeam cu Olga Stepanenko(care a fost recent la London Fashion Week) despre atituinea oamenilor cu mare influență, deținători de averi și posturi impozante din domeniul modei- modestia și simplețea acestora sunt parcă din alt cadru, netangențial cu lumina reflectoarelor și a blitzurilor fashion. Eu am ajuns la concluzia asta după ce Luciano Benetton s-a apropiat personal spre sfîrșitul conferinței ca să îmi exemplifice răspunsurile la cîteva întrebări, Olga- după ce a avut o conversație cu un personaj destul de important în timpul unui zbor și a aflat abia spre final despre funcția pe care o deține. Și aici putem reveni la primul alineat...

6 comments:

 1. Mda, Gabi tu o sa ajungi departe.

  ReplyDelete
 2. ce porcărie ordinară e acest articol...nu ştiu dacă a fost plătit, dar că e o porcărie de nu am cuvinte, este.

  ReplyDelete
 3. Articolul nu a fost platit iar comentariile frustrate din anonimat sunt previzibile, fiti mai originali!

  ReplyDelete
 4. imi pare bine ca s-a accentuat pe simpletea oamenilor de rang inalt, de unde "VIP"-urile noastre mai au de invatat

  ReplyDelete
 5. cred ca esti una din ele...

  ReplyDelete
 6. nu zic, pentru unii o fi benettonul bun; si eu cindva tineam neaparat sa am ceva de la Benetton (pe atunci era greu cu banii). Insa dupa ce mi-am cumparat citeva articole marca Benetton am ramas deceptionata - nu m-a impresionat deloc calitatea, dar m-a ametit pretul.
  Unde mai pui si deservirea in unul din magazinele Benetton din Chisinau, era unul pe St. cel Mare. Nu poti sa-ti alegi ceva fara sa-ti stea una din vinzatoare in ceafa, de parca ai fi infractor/oare. De fiecare data cind intram in magazin se tinea una scai de mine. La inceput eram amabila si le zimbeam frumos ca ma descurc singura, ultima data mi-a crapat rabdarea.
  Si asta e o problema mai in toate magazinele vestimentare din Chisinau - intri si indata iti sare in ceafa.
  Gabi, dk din intimplare cunosti administratorii magazinelor Sisley si Benetton, te rog sa le transmiti ca n-ar strica ca sales personalul lor sa vorbeasca si limba romana.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...