8 Nov 2011

Designerul rus Chapurin a declarat faliment!

Cîteva informații strecurate recent în presă au declarat că unul dintre cei mai recunoscuți designeri ruși, Igor Chpurin a falimentat. Asta după ce, acum jumătate de an am fost suprinsă de prezența sa în calitate de moderator al unui eveniment din Chișinău, care să recunoaștem, după Naomi Cambell, pretenții de couture la Paris și mondenietăți moskovite, nu este chiar o realizare firească...
Chiar dacă industria fashion pare a fi aparent un domeniu noncomformist, lipsit de anumite rigori și limite, în spatele oricărui proces creativ se regăsește totuși un business care trebuie să fie gestionat coerent. De foarte multe ori, această latură se dovedește a fi un obstacol pentru designeri care, by default, sunt temeperamente artistice- programate să creeze, nu să și coordoneze anumite bugete și planuri de afaceri. Frivolitatea și lipsa de raționament material și-a spus cuvîntul în cazul unor creatori, aducîndu-le prejudicii financiare extrem de grave- pînă la colaps în unele cazuri. De cele mai multe ori, aceștia sunt obligați de circumstanțe să-și înrobească talentul creditorilor sau finanțatorilor, pentru a evita riscul eșecului total, sau să suporte consecințele- 51% din marca Alexander Mc Queen a fost cumpărate de grupul Gucci în 2001, designerul ocupînd doar postul de director creativ al casei, de exemplu, iar John Galliano a fost concediat de la propria casă de modă, din care 91% aparțin Christian Dior, în urma delcarațiilor sale antisemite. Ca să nu ne îndepărtăm prea mult, în 2010 unul dintre cei mai populari designeri romani, Răzvan Ciobanu a ajuns în pragul falimentului din cauza managemenului ineficient al afacerii sale.

Dovadă a faptului că popularitatea și un nume statement nu ține o afacere pe picioare este și cazul lui Igor Chapurin, ajuns în proces de litigiu cu creditorul său Dominic Gualtieri, coproprietarul clubului moskovit Soho Rooms. Acesta din urmă i-ar fi împrumutat designerului 1 milion de dolari acum 4 ani, declarînd în instanță că nu a primit datoria care trebuia achitată pînă în 2008. Igor Chapurin a fost obligat să se adreseze din propria inițiativă la Curtea de Arbitraj a Moscovei, cu o declarație de recunoaștere a falimentului Chapurin Couture, în cadrul unei proceduri de simplificare a lichidării debitorului. (Această frază plină de termeni de specialitate mi-a luat 15 minute din viață)
Ce părere aveți despre acest caz?

1 comment:

  1. 90% din designeri vestiti lucreaza in minus ;) nu e mare noutate

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...