22 Sep 2012

Despre noul dress code ASEM şi interzicerea fustelor scurte, decolteurilor şi tocurilor în universităţi

Nu este neapărat un subiect fashion, este mai mult o temă despre disciplina în universităţi şi în instituţiile de învăţământ, per general. Am urmarit un subiect realizat de Pro TV cu referire la ultima regula introdusă de consiliul de disciplină al ASEM - interzicerea fustelor mini, a decolteurilor prea adânci sau a tocurilor prea înalte. Sincer, primul gând care mi-a venit a fost un "În Sfââârşiiit". La fiecare început de an universitar am avut  ocazia să admir şunculiţă şi celulită în toată splendoare fustelor de club, bucăţi de sutien pe care decolteurile nu le mai acopereau şi tocuri din plastic transparent perfect potrivite pentru cluburile de streaptease. Or, nu am înţeles niciodată cum un lector universitar, care îşi respectă publicul şi vine îmbrăcat la ore în costum clasic, poate să accepte o astfel de umilinţă din partea unor studenţi. Am aşteptat 3 ani momentul în care vreo "fashionista" locală cu fusta cat palma va fi dată afară din auditoriu şi va fi trimis acasă să se schimbe. Se pare că ULIM-ul a luat, totuşi, la modul foarte serios declaraţia de "Universitatea Liberă" şi nu a îndrăznit să introducă un dress code universitar. Aici mă refer şi la băieţii care nu ştiu ca trainingul este pentru sală, şlapii hawai - pentru plajă, iar pungile din plastic pentru cumpărături la supermarket, nu pentru caiete şi conspecte. Sunt de acord cu faptul că un om, mai ales unul trecut peste 18 ani, are dreptul la alegere, însă în momentul în care propria liberate de a alege depăşeşte anumite limite ale  bunului simţ e nevoie de reguli şi restricţii. Iar dacă e să ne referim la practica occidentală, universitatile cu tradiţii care se respectă, precum Cambridge sau Oxford au nu doar dress code-uri, dar şi uniforme, pe care studenţii le poartă cu mândria de a fi asociaţi cu acea instituţie elitistă. Binenţeles că în cazul universităţilor noastre nici nu poate fi vorba de un anumit prestigiu şi de o imaginea pe care ţi-o oferă acea universitate dacă eşti studentul acesteia, însă un dress code şi astfel de interdicţii sunt binevenite pentru început. Poate astfel nu ne mai pomenim cu oameni care vin la un interviu de angajare în blugi sau în rochie cu paiete şi nu mai vedem avocate cu ochelari pe cap în sala de judecată.


 


2 comments:

 1. Ar trebui abordata din licee aceasta "problema". Cred ca sunt mai impopotonate fetele din Jean Monet decat studentele.
  Mie personal mi se pare mai grav faptul ca in ziua de azi este considerata o "problema disciplinara" faptul ca iti tutuiesti profesorul. In tarile civilizate, este normal sa i te adresezi unui cadru didactic spunandu-i pe nume. Nu este lipsa de respect. Ma dezgusta lamentarile profesorilor din univ. romanesti, lor li se pare perfect normal sa isi faca studentii "tampiti" (vezi Mincu, Univ de constructii), sa ii pice in mod intentionat ad infinitum din motive obscure, sa vina la ore imbracati precum cei care vand zarzavaturi in piata. Studentii nu au nimic de spus in privinta asta? Ce suntem noi pentru ei, afara de niste platitori de taxe ?
  Oricum romanii sunt in stare sa te categorizeze in multe feluri pentru faptul ca porti o pereche de pantaloni scurti VARA. "Ce c**** esti ca porti pantaloni scurti la 40C"
  Citez:" lector universitar, care îşi respectă publicul şi vine îmbrăcat la ore în costum clasic, poate să accepte o astfel de umilinţă din partea unor studenţi"
  Desigur, studentii pot accepta multe umilinte, dar profesorii sunt de neatins!!!!!
  Nu le iau apararea celor care vin ca si pregatite de club la universitate, dar nu mi se pare corect sa ridici profesorii in slavi. Foarte putini isi fac datoria cum se cuvine fata de studenti. Sa le fie rusine

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hai ca de la vestimentatie am ajuns la cum isi fac datoria profesorii, ceea ce totusi e alt subiect. Dar revenind la oile noastre, nu-mi pare ca sa porti haine potrivite pentru facultate ar insemna sa-ti ridici in slavi proful, si apoi, citi dintre profii pe care-i ai/i-ai avut sunt tampiti sa te faca una cu pamintul si ar merita sa porti haine sport sau de club? Na, te faci de ris doar tu.

   Absolut de acord cu Gabi, e o problema. E adevarat ca Univ-le noastre au devenit podiumuri in loc de loc pentru studii. Primii pasi in acest sens bucura.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...