18 Sep 2012

Fake-urile jurnalismului moldovenesc sau "specialiștii pe evenimente fashion" de la Jurnal TV

Am ezitat mult să scriu acest apel, din mai multe motive: nu vreau să fiu înțeleasă greșit, nu vreau să se creadă că am o problemă personală cu cineva în parte, cu atât mai mult nu vreau ca cineva să creadă că îmi este frică de concurență, pentru că nu am de ce. Însă ceea ce se întâmplă în ultimul timp în media autohtonă este un atac direct asupra domeniului meu de activitate, domeniu pe care îl respect și încerc să-l schimb într-o direcție potrivită prin documentare zilnică, prin informare și prin comunicare. Efectiv nu am cum să stau liniștită când văd manifestațiile ipocrite ale unor presupuși cunoscători de modă, care nu dețin măcar un limbaj elementar, de bază, pentru că în esență, să recunoaștem, un limbaj profesionist se acumulează prin ani de experiență. Să purcedem, zic:

Dacă te apuci să faci jurnalism de modă, îți asumi cunoștințe elementare în domeniu și, după cum am mai spus, un limbaj de bază, elementar. A face jurnalism de modă înseamnă a vedea zeci de colecții, a citi zeci de review-uri și a identifica de sine stătător tendințele, nicidecum a le copia de pe câteva site-uri adiacente.
Limbajul fashion trebuie să sune firesc, frazele de amator sunt excluse.
Jurnalismul de modă nu se rezumă la subiectivismul cuvintelor "îmi place că".
A face un review al unei colecții sau al unui eveniment este un act asemănător criticii literare sau review-urilor de film.

Acesta a fost epilogul, să trecem la esența indignării mele.

Acum ceva timp am avut ocazia să văd câteva subiecte despre modă la Jurnal TV. Nu am făcut referință la felul în care era realizat reportajul, deși aș fi avut și acolo câteva de adăugat. Am fost indignată de limbajul de amator al reporterului Ana Mardare, care până atunci realizase câteva materiale chiar impresionante. Este inadmisibil să spui că se poartă "brățările în exces", cu atât mai mult, este inadmisibil și din punct de vedere gramatical să spui "se poartă asimetricul", atât timp cât acesta este un adjectiv nevinovat. Recunosc că nu sunt un guru al gramticii limbii române, însă astfel de gafe mi se par deplasate, mai ales în televiziune. Au urmat replici și replici cu tot soiul de "Ți-e frică de concurență?" de-a dreptul penibile. Dragilor, din păcate pentru mine, în Moldova nu există oameni cu care aș putea concura la acest subiect. (cel puțin vorbitori de limbă română). După toată povestea cu "excese" și "asimetricuri", care a fost percepută ca un atac direct la persoana domnișoarei, iată că a a venit momentul să îi redescopăr capcitățile sale jurnalistice în materie de modă.

S-a întâmplat după Fall Fashion Walk, când reporterul Jurnal TV a fost invitat în platoul emisiunii Deșteptarea de Weekend ca să comenteze evenimentul în calitate de, fiți atenți aici - "colega noastră specializată pe evenimente de tip fashion"!!! Deci jur că nu am auzit în viața mea o tâmpenie mai mare. Fraților, explicați-mi și mie cum poți să fii reporter specializat pe evenimente de tip fashion într-o țară în care acestea au loc de 2 ori pe an și ce însemnă, per general, a fi specializat pe evenimente de tip fashion? Ușor, ușor, moderatorul emisiunii, a trecut-o pe colega la categoria "specialistul nostru fashion", întrebând-o ce părere are despre eveniment. "Mie mi-a plăcut foarte mult și mi-a părut foarte cald" este tot ce are de spus un specialist fashion despre un eveniment promotor al industriei de confecții. Înțelegeți acum care e faza cu "mi-a plăcut -ul" din epilog? Ce mai contează că majoritatea acestor producători au nevoie de un rebranding serios, că mulți dintre ei au know how-ul, producând în sistem lohn pentru branduri luxury, dar nu pot să îl pună în valoare și astfel oferă un produs finit pentru piața locală scos parcă de la naftalină? Ce mai contează aceste mici detalii nesemnificative atunci când marii specializați pe evenimente de tip fashion dau verdictul "mi-a plăcut, a fost cald"? Vezi tu, Ana, și mie mi-a plăcut Barcelona și acolo a fost cald, diferența? În argumente și expuneri concrete.

"Producătorii noștri au început să se respecte și pun niște prețuri nu chiar ieftine, așa..." Nu pot să-mi imaginez cum poți să ajungi să faci jurnalism cînd spui "prețuri ieftine", dar asta e o altă poveste. Vreau să știu dacă această domnișoară a fost măcar o dată într-o fabrică de confecții sau a vorbit măcar o dată cu un om care conduce o astfel de fabrică sau a auzit măcar o dată ce înseamnă cost de producție și că acel cost de producție este indirect proporțional cu cantitatea unităților produse, iar pentru o piață internă cu posibilitatea de a scoate câteva unități per serie, prețul acelor unități nu are cum, efectiv, să fie mic, pentru că nu e made in China cu tonele. O rochie kitschoasă sintetică de la Calea Basarabiei costă 1200 de lei, o rochie lungă din chiffon natural englez cusută la Georgette costă 1500 de lei. Cea mai simplă maletă la Mango costă 150 de lei, la Iuvas un cardigan drăguț costă 100. "Mamzeli" oare știe cât de greu este să menții un preț de piață ok pentru un produs calitativ când nu ai șanse în fața tonelor de rahat sintetic importate ilegal?
Ce urmează în speech-ul specialistului? Guess what - încă un "mi-a plăcut ce-am văzut, au fost și unele care mai puțin mi-au plăcut, dar în linii generale...a fost o creatoare care a pus prea mult roșu...asta se poartă." Se poartă se poartă, cu asimetric și cu brățări în exces, desigur. Prea mult roșu ai fi avut tu în această frază, dacă o scriai pe post de compunere la școala primară. Ceea ce a făcut designerul se numește a folosi o gamă cromatică sau nuanțe de roșu sangvin, duduie. Că ți-a plăcut am înțeles, este o întreagă impresie în această legătură de cuvinte. "Au fost și croili pe care le-am văzut și la designerii mai mari pentru că au fost săptămânile modei." Probabil se referea la peplum, linii în A, fuste trapezate trei sferturi, rochii color block, deux piece-uri și rochii vaporoase, pe care le admirăm în plin sezon al Saptamânilor de Modă, care se desfășoară în prezent. Durează pînă în octombrie, poate reușeșc și specialiștii noștri să dea o privire peste câteva colecții.

"Designerii au început să se inspire, să gândească mai bine", nu mai creativ sau mai progresist, mai bine, că până acum gândeau rău, deci erau proști.

Deci asta este tot ce poate să spună un specialist fashion despre un eveniment atât de important pentru industrie. Fakeurile vestimentare nu sunt unica problemă legată de moda made in Moldova - cea mai acută problemă se rezumă la comunicarea legată de modă și la fakeurile din jurnalismul autohton și credeți-mă, jur pe acest blog, că de azi încolo o să scot la tribuna acuzaților fiecare moment de ipocrizie de acest gen. I'm back in bussiness!

Update: Doina Nistor nu activează în industria modei și este firesc că va vorbi în alți termeni.24 comments:

 1. Bravo! La JTV de multe ori observ ca incearca sa-si puna pe sticla reporterii se fac mari vedete si oameni importanti! Sunt deacord cu tine, eu nu sunt o mare fashionista dar imi place sa ascult, sa privesc si sa citesc ceva calitativ.Toti trebuie sa fie la locul lor!

  ReplyDelete
 2. YOU ARE WELCOME!! imi place ceea ce faci, imi place ca nu numai critici dar si argumentezi! eu in locul ei ti-as multumi !!!

  ReplyDelete
 3. "saludabil"... recunosc, chiar am cautat pe dexonline.ro, credeam ca eu sunt neinformata si nu am auzit de asa neologisme :D Ori poate "specialistul" da dovada de cunostinte in spaniola )))

  ReplyDelete
 4. Enorm ! Mai multe articole de acest gen. Critica extrem de aspra. Sa speram ca va fi utilizata intr-un scop productiv.
  Si mai multi jurnalisti cu asa un vocabular-calitate-superioara. Mi-a facut placere !

  ReplyDelete
 5. vad tot mai multe articole cu semen de nemultumire fata de cei de la JurnalTV...mda, ma rog sigur ca mai specialist ca tine nu exista nimeni la acest capitol, dar daca tot ii iai de fund pe ei, ia zi...se pare ca tu esti indignata ca nu ai fost acceptata la acest post tv, asai? ai tot urcat scarile skytower-ului, faceai cite un material in 2 saptamini, te rupeai sa apari pe sticla...si iaka na...nu ai fost acceptata...si de atunci te tot versi pe cei de-acolo...esti o invidioasa, asta e tot! ai nevoie de o "operatie plastica...fara bisturiu" la creer...fa fato materiale despre moda...iti incurca cineva?da...invidia si rautatea...

  ReplyDelete
 6. aproape toate articolele tale in care incerci sa "critici" incep cu o scuza))))

  ReplyDelete
 7. Gabi, ma asteptam de mult la un astfel de articol nu doar despre ana mardare, dar si despre mamzela ceea din emisiunea de la jtv care critica stilul vestimentar al vedetelor noastre. Sincer mii rau cind o aud

  ReplyDelete
 8. Bine zis, dar usor inadmisibil, intr-un articol in care semnalezi greseli de exprimare ( fie ca tin de gramatica limbii romane , fie ca tin de domeniul modei) sa faci si tu cam acelasi tip de greseli. termenul "din sintetica" nu exista in limba romana. La fel si "mamzeli" trebuia scris in ghilimele. Si ar mai fi.. In rest, bravo pt articol.

  ReplyDelete
 9. Da, sintetice:) multumesc, am redactat articolul de mai multe ori, insa se intampla de obicei sa-l recitesc mai tarziu si sa sesizem ca am gafe pe care nu le-am observat. Multam!

  ReplyDelete
 10. Hahaha, dragut articol! M-am uitat si la video, vocabularul execrabil in schimb am fost impresionata de limbajul corpului :))))...aaa, vezi ca pe fb ai scris " ii iai de cur", nu ii iei.

  ReplyDelete
 11. Pe facebook am citat un anonima agramat de mai sus:)

  ReplyDelete
 12. Aaa,scuze! Nu am fost atenta :)

  ReplyDelete
 13. Gabriela, daca tot te consideri un om din domeniu, cand ai sa incetezi sa mai scrii articole din perspectiva personala, sa te dai cu parerea de arca ai fi tu mare om de critica...rusine sa iti fie, sa iti critici colega...spune sincer, de ce te doare atat de mult imaginea unei persoane, care s-a dovedit a fi si mai inteligenta, si mai desteapta, si mai educata decat tine? aici s-ar potrivi proverbul:"Rade ciob de oala sparta"...rusine ca incerci sa iti faci nume, ponegrindu-i pe altii!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Editorialele sunt articole subiective care se raporteaza la parerea personala sau a unei redactii asupra unui subiect. Considera acest blog ca pe o revista de moda a carei redactor sef sunt, deci am tot dreptul sa im iexpun parerea aspura anumitor chestii din domeniu. "spune sincer, de ce te doare atat de mult imaginea unei persoane, care s-a dovedit a fi si mai inteligenta, si mai desteapta, si mai educata decat tine?" Well ok, acel reportaj spune multe... Nu incerc sa imi fac un nume, il am bine mersi.

   Delete
 14. Eu zic, ca duci lipsa da atentie si incerci in fel si chip sa te faci"discutata", ca lumea sa te laude pentru curajul de a spune verde in fata....Cu ce esti mai buna decat domnisoara?Sau ai poate un certificat in care demonstrezi ca ai participat la master class-uri undeva peste hotare, ca ai luat ore de fashion si moda de la designeri renumiti, ca ai stat cot la cot cu Angelina Jolie si ea ti-a zis, "vai Gabita, esti cea mai tare din domeniu"...Imi vine sa rad de prostia ta...Repet, nu o fi Ana Mardare expert, da nici tu nu esti...sau sa atasez cateva linkuri de ale tale de pe siteul Perfecte, pline de greseli gramaticale, de expresie, si lipsite de profesionalism..Daca reporteria tot nu este domeniul tau forte, atunci de ce te scremi?

  ReplyDelete
 15. Dacă eşti atât de "super-mega-fashionistă", de ce tu n-ai fost invitată la vreun post TV sau radio să comentezi evenimentul? Şi dacă, într-adevăr, eşti colegă de breaslă cu această fată de la Jurnal TV, de ce nu i-ai scris în "privat" aceste pretenţii? Erai s-o ajuţi mai mult, cu siguranţă. Ai făcut astfel pentru a da importanţă propriei persoane, şi nu să faci un serviciu televiziunii respective. Şi-apoi, cine nu ştie ştie ce-nseamnă să faci televiziune, să tacă. Mulţi îşi doresc, foarte puţini reuşesc, dar critică distructivă - peste tot. Numai "specialişti" găseşti în ţara noastră! Dacă ar fi să analizezi conţinutul tuturor programelor posturilor TV locale, toate au restanţe la acest capitol. Nici unul nu e mai perfect. Şi-apoi nu uitaţi că JTV are produs autohton 100 %, de dimineaţă până seara, cu emisiuni de tot felul, 5-6 buletine de ştiri pe zi şi nu un buletin "răblăgit" de ştiri seara, cum are PRO TV-ul, de exemplu, iar în rest preiau totul de la posturile TV ruse sau româneşti.

  ReplyDelete
 16. Doamnisoara Anonim de mai sus, "perfect" nu are grade de comparatie. Iar cursurile de master nu iti asigura pozitia de specialist si orator sau datator cu parerea, ci in mare parte experienta face acest lucru pentru tine. Apoi de cand Angelina Jolie expert fashion, in masura sa dea calificative in fashion, preda ea in capusorul tau ore de master class in fashion Vezi ca la nervi e bine sa iti mai redactezi textul. Apoi daca critica "distructiva" va schimba ceva (in bine) in MASS MEDIA din MOLDOVA, atunci sa fie mai multa critica, ca mai rau decat atat - unde?? Seara minunata, Diana.

  ReplyDelete
 17. Cit de tare ii doare pe moldoveni critica mai, mai, mai...!Daca in SUA,Europa centrala sau de vest nu s-ar fi acceptat critica apoi inseamna ca nu ar trebui sa existe nici filme, nici moda, nici literatura NIMIC,ca vezi trebuie sa-i spui omului in privat de greselile facute ca nu cumva sa-l jignesti sau sa-l faci de rusine pt. gafele lui :D Critica de aceea e critica-sa fie publica.

  ReplyDelete
 18. Gabi, am ezitat mult, dar pe principiul "daca nu eu, atunci cine?" iti scriu urmatoarele: ar fi foarte bine daca materialele tale ar corespunde standartelor pe care le promovezi deschis in articolul de mai sus. Criticii tai iti pun la indoiala cunostintele si pregatirea ori te invinuiesc de invidie si alte frustrari. Eu stiu ca tu te pricepi suficient la munca pe care ti-ai ales-o si imi dau bine seama ca nu are sens sa invidiezi nulitati, deci nu despre asta e vorba in comentariul meu. Ma dezamageste discrepanta dintre aparanta cunoastere si dedicatie standartelor, si calitatea articolelor tale, aici, dar mai ales pe perfecte. Ti s-au facut atitea observatii, insa materialele tale continua sa contina greseli de ortografie si de exprimare. E clar ca nu esti atenta, ca pur si simplu te grabesti sa apesi "publica" si nu te mai ostenesti cu redactarea. Continutul lasa si el de dorit. Uite, in ultima recenzie a colectiei Vivienne Westwood Red Label descrii sumar hainele si concluzionezi ca modelele au facut show. Oare la asta se reduce demersul lui Vivienne Westwood exprimat prin aceasta colectie? Ca a facut show? Oare tu sa nu stii, Gabi, ca o recenzie buna contine analiza, uneori analiza conceptuala. In cazul materialului tau - zero la acest capitol. Apoi nu inteleg de ce-ti pierzi timpul scriind in fiecare zi despre starlete. Materiale de acest gen exista cu tonele pe internet si tu nu adaugi nimic. Repeti aceleasi formula banale, nu oferi o viziune proaspata nici asupra vestimentatiei lui Kate Middleton, sau care o fi le sujet du jour. Ceea ce lipseste cu adevarat sunt reviewurile bune, inteligente, proaspete, care sa nu fie descriptive si presurate cu laude la adresa designerului.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maria, iti multumesc pentru apreciere, dar tin sa te anunt ca nu mai lucrez la perfecte de cateva saptamani, deci nici unul dintre acele materiale despre care vorbesti mai sus nu imi apartin.

   Delete
  2. Scuze, nu stiam ca nu mai scrii pentru perfecte. Cred ca oricum ti-as fi lasat acelasi comentariu pe baza materialelor tale mai vechi, pentru ca te citesc ca de la inceputuri. Cit despre perfecte, tare ar fi bine sa se semneze toate articolele! Am comentat despre asta inca de cind s-a deschis site-ul. Ei, in fine. Tie mult succes in continuare. Apropo, acum unde mai scrii?

   Delete
  3. E bine cand articolele mai vechi sunt mai rele decat cele din prezent, asta inseamna ca evoluezi:) Scriu aici si vreau sa transform blogul intr-o revista de moda onilne, una mai personalizata:)

   Delete
 19. din greseala am trimis comentariul inainte sa termin. bine, toate astea ti le-am spus cu cele mai bune intentii. inteleg foarte bine ca tu alegi ce si cum sa scrii aici si altundeva.

  ReplyDelete
 20. Sincer, cu mare greu am citit articolul pina la sfirsit. Mi s-a creat impresia ca, la moment, singura nu corespunzi nivelului la care pretinzi.
  P.S. Chiuleati cumva impreuna cu Ana Mardare de la lectiile de limba romana?;)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...