19 Sep 2012

Fake-urile jurnalismului moldovenesc sau "stilisto-analisto-jurnaliștii de modă" de la Pentru ea

Când am zis ieri că încep o adevărată campanie împotriva fake-urilor din mica "industrie a modei" din Moldova am vorbit cât se poate de serios, deci nu era o ironie răutăcioasă. Iată că, fără să vreau, credeți-mă pe cuvânt, nu vreau, dau constant peste cele mai incredibile fenonemene legate de moda moldovenească. Ieri, spre exemplu, dintr-un link distribuit pe facebook am ajuns pe site-ul pentruea.md - o publicație pentru femei foarte drăguță - genul de revistă cu istorii despre viață, carieră și femei într-o alură foarte nostalgică. Îmi amintește de Povestea mea sau de poveștile despre oameni pe care le găseam în Jurnal de Chișinău sau Flux. Intru automat la categoria modă și frumusețe și dau de titlul "O nouă Revoluție la Saptamîna Modei din Milano". Nu era nevoie să fac un scroll down ca să aflu cine e autorul articolului, l-am intuit din primele 3 cuvinte: "Recent la Milano." - Ylianna Danko, o tânără absolventă de la Arte sau de la Universitatea Tehnică, despre care am auzit pentru prima oară la Fabrica de Staruri 3, unde și-a demonstrat în premieră talentul de stilist. După ce ne-a infectat cu câteva ținute cusute special pentru participanți și a creat un club al Ylenelor Cosânzene, Creangă să le ierte, tânăra s-a apucat de scris și ce mai scris - un fel de pack 4 in one - stilist, designer, jurnalist și analist:)

"Recent în Milano, a avut loc un fashion show inedit, desfăşurat în cadrul evenimentului „Fashion Week Milano", unde cele mai mari case de modă a lumii, printre care „Versace", „Gucci", „Alberta Ferretti" și mulți alții, și-au prezentat colecțiile pentru sezonul toamnă/iarna 2012/2013. Printre aceștea s-a numărat și designerul italian Elena Miro. Creatoarea a prezentat, în premieră într-un show de modă, o colecție pentru femei mai corpolente."

Am recitit această frântură de text și am verificat data postării articolului - 11.09.2012, poate femeia e clarvăzătoare, mai știi? Ce mai contează faptul că Săptămâna Modei de la Milano începe astăzi, iar acolo se vor prezenta colecțiile pentru primăvară/vară 2013, când analistul nostru de modă vorbește despre un eveniment care a avut loc în luna februarie, prezentându-l drept recent. Nu cred că trebuie să fii mare insider ca să cunoști datele de bază din calendarul săptămânilor de modă. La fel, cred că orice om care are cea mai mică tangență cu moda trebuie să știe că show-urile sunt bianuale - în februarie- martie se prezintă colecțiile pentru viitorul sezon rece, iar în septembrie - octombrie - colecțiile pentru viitorul sezon cald, astfel încât buyerii să reușească să aprovizioneze magazinele.Am crezut că poate a fost o greșeală mecanică, iar tânăra a vorbit conștient despre colecțiile trecute, prezentându-ne tendințele de podium pentru acest sezon. Iată și al doilea articol: " În Milano a avut loc cel mai tare show de modă, unde au fost prezentate colecțiile de toamnă-iarna pentru 2012-2013, semnate de cele mai mari case de modă din lume. Printre creatori sau regasit Roberto Cavalli, casa de modă Versace, Moschino, Salvatore Feragamo și mulți alții. " cu data de 09.09.2012 la final. Nu cred că mai e cazul să repet ce am spus mai sus.

O să fac referință și la câteva perle din articolul propriu-zis:

"Donatella Versace chiar dacă pentru anul 2012-2013 a creat câteva colecții, la Săptămâna modei din Milano, s-a prezentat cu o colecție cu influențe gotice.", "Stilul militari" și cireașa de pe tort - "Stilul „militari" a fost regăsit și în colecția designerului Salvatore Feragamo...Creatorul a asortata materiale greoaie, cu țesături fluide și foarte vaporoase. Astfel, a combinat expresivitatea și puterea cu feminitatea și finețea." Cum să faci referință la un designer care e mort din 1960 cînd tot ce a rămas din el în acest brand este doar numele, marca fiind condusă în prezent de un director creativ, numit de oamenii cu bănuții - Massimiliano Giornetti. Recunosc, am dat search pe google, pentru că nu cunosc decât directorii creativi ai celor mai importante case de modă, însă până la urmă asta e esența - documentarea.

Nu m-ar fi deranjat perlele domnișoarei dacă ar fi fost expuse pe un blog personal, însă din moment ce acestea au pretenția unei surse credibile și serioase, mă întreb câți oameni dintre cei care i-au citit minunăția de articol i-au dat crezare și câți au aflat că Ferragamo e viu și că Donatella Versace face vreo cîteva colecții pe an?


5 comments:

 1. :DDDD cika "Ylianna Kosinzeana" si clubul ei de moda si stil :D wtf

  ReplyDelete
 2. Genial, daca ieri mi se pare minunat, astazi e demential!Vai de noi cu asemenea specimene, banuiesc ca persoana in cauza e si foarte plina de ea nu?

  ReplyDelete
 3. Gaby, esti buna rau....TE ADMIR!!!;))

  ReplyDelete
 4. Elena Miro este un brand (unul din multele) si nu o persoana reala, care apartine de grupul Miroglio fashion.

  ReplyDelete
 5. ei na', da-i crezare )))) pretinsul pretins ramine daca nu se dezvolta.
  Niciodata n-am fost cititoare a unor astfel de site-uri, mai degraba citesc un blog semnat de cine-mi place mie )), oameni reali si sinceri! ... decit o adunatura de tot soiul de oameni si pina la urma nu-ti mai dai seama cine si pe cit de expert este in ceea ce face.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...