21 Sep 2012

Trucuri "second hand" de la Lilu - cum să găsești o comoară cu doar 5 lei și fără rușine

 Face parte din categoria muzelor care mă inspiră. Există oameni și oameni, printre aceștia doar câțiva reușesc să mă convingă prin stil și originalitate proprie. Ladies & Gentelmen, welcome Lilu - prezentatoare matinalului Deșteptarea de la Jurnal TV, blogger de personal style și o zîmbitoare cu care împărtășesc dragostea față de vintage și second hand. Am provocat-o să ne povestească amănunțit despre experiențele sale de shoppping și despre cum e să-ți găsești cele mai cool piese vestimentare cu doa 5 lei. 


 Lilu, cea care îmi place mie, recunoște fără complexe că se îmbracă de la second hand și că nu dă mai mult de 200 de lei pe o haină. Că te îmbraci de la second știu cu siguranță, dar parcă nu-mi vine să cred că dai nu mai mult de 200 de lei pentru o haină. Sună aproape utopic. E adevărat?

  Chiar nu dau mai mult. Am învăţat cît de greu se obţin banii, şi am învăţat cum să îi cheltui, iar să arunci mii de lei pe haine e nebunie curată.  Primesc o plăcere enormă cînd găsesc lucruri foarte originale şi ieftine. Sincer, cînd văd o haină care îmi place şi care sare peste cîteva sute de lei... începe să nu îmi mai placă brusc şi nu pentru că aş fi zgîrcită, ci pentru că terfele nu merită mulţi bani. 
Unele femei merg la shopping pentru a-și cumpăra un anumit lucru, altele vânează și cumpără "gaselnițe". Tu din ce categorie faci parte?

Dar categoria dependente este? Eu din asta fac parte, dacă nu merg o dată pe săptămînă să mai răscolesc pieţele simt că ceva nu e în regulă, că nu am haine de spălat şi nu am ce să mai probez în faţa oglinzii. Cînd merg la cumpărături, iau tot ce cred că ar sta bine în dulapul meu şi pe mine şi, din cîte am observat, am miros bun la shopping.

 Care este cel mai cool și cel mai ieftin lucru pe care ți l-ai cumpărat vreodata? Din categoria fustelor de 5-10 lei, te rog:)

       Un sacou din catifea, care m-a costat 10 lei. Acum catifeaua e în trend, deci trebuie să îl scot la plimbare. Bluza cu inimioare, postată pe blog, a costat la grămadă doar 5 lei. Tot cu 5 lei am luat o sumedenie de cămăşi, care m-au salvat pe arşiţa de vară. Cine caută găseşte, chiar dacă e nevoie de răbdare şi sîrguinţă cînd e vorba de grămezi.


 Ești o persoană publică, iar la noi lumea, să recunoștem, nu e atât de open minded. Nu ți-e rușine să mergi la piețile second hand? Cum se uită la tine lumea care te recunoaște?

Ruşine să le fie celor care fură,  eu sunt sinceră, nu vreau să mint, zicînd“Vai look-ul meu e din ultima colectie, cumpărat din Milano”: Nu am de ce să o fac, pentru că eu mă simt foarte confortabil în adevăr, cei care mint, uneori se încîlcesc în minciunile lor. Cînd ajung prin piețe, se mai găsesc oameni care să fîrnie sub nas „ia uită te, shi vedetele nu au bani?”. Alţii apreciază şi prind şi ei mai mult  curaj. Nu prea înţeleg de ce unora li se pare asta înjositor, probabil pentru că nu au altceva prin care să se afirme, în afară de haine scumpe.
 Există foarte mulți oameni care merg la second însă nu găsesc nimic? Crezi că e o artă specială shoppingul la second hand?

Da,  sunt de acord cu tine, e o artă (e ok dacă la replica asta vor rîde artiştii). Trebuie să simţi hainele, eu probabil am un GPS tare bun, pentru că nu plec cu mîna goală niciodată de la cumpărături. De multe ori însoţesc prietenele ca să le ajut să îşi găsească ceva. Designer nu mă fac, dar consultant de cumpărături - cu cea mai mare plăcere.


 

Cum îți ordonezi dulapul, ai anumite reguli de shopping?

Dulapul meu, mi l-a făcut tata, e sudor şi mi-a pregătit nişte bare de care agăţ hainele. Îmi place să le văd pe toate aranjate pe umeraşe, nu strînse păturele frumuşel. Garderoba e locul unde femeia se simte stăpînă şi unde toate fanteziile  devin realitate.
Cum identifici piesele de valoare printre grămezile de vechituri?

        Am simţul tactil foarte dezvoltat, la fel şi intuiţia. Dacă simt o ţesătură calitativă, imediat o scot la suprafaţă şi trece prin analiza designului. Dacă place, trece din grămada vînzătorului în grămada mea. De fapt, prin grămezi îmi place să răscolesc, pentru că acolo sunt hainele renegate de vînzători, care nu întotdeuana, dacă vînd haine ştiu să şi le simtă.


  Ai puncte speciale? Eu, una, știu că la taraba cutare găsesc genți cool, iar la alta - brand-uri luxury. 


 Locul unde sunt mereu inspirată e piaţa de vechituri, de la gara feroviară. Acolo cumperi nu doar haine, accesori, genţi ci şi istoria lor, pentru că un pensionar le vinde ca să îşi cumpere pîine. Mai sunt cîteva locuri şi tarabe în oraş unde găseşti ceva bun, dar vînzătorilor li s-au urcat preţurile la cap. Au nişte preţuri de parcă vînd haine direct de pe podium.

 Care dintre piețile second hand din capitală ți se par cele mai cool?


Cool e piaţa care nu are preţuri exagerate, deci niciuna. Trebuie să fii observator bun şi să îţi găseşti tarabele unde sunt chestii faine şi unde poţi să revii. Dacă aş combina toate pieţele, atunci, ar ieşi una cool de tot. Numai să le lase cineva pe mîna mea. 


 De ce ai decis să-ți creezi un blog altfel?

        Pentru că am vrut să împart impresiile, emoţiile, hainele mele cu cei care gîndesc la fel. Nu pentru a arăta cît sunt eu de mare vedetă, ci pentru a fi cît mai aproape de cei care mă cunosc.  Am nevoie încă de cîteva ore în plus în zi ca să scriu mai multe, pentru că blogul are nevoie de timp, iar Timpul meu liber e Somnul necesar.

Ai vâdut multe haine prin intermediul blogului?

  Am avut o tentativă, dar logistic e mai dificil.  Probabil am nevoie de un asistent, sau un manager      (glumesc).  Cînd poţi face mai multe lucruri bune deodată e bine să le faci, nu am început vînzarea pe blog   ca să mă îmbogăţesc ci ca să ofer bucurii, aşa cum primesc şi eu bucurii de la haine frumoase.       Nu te-ai gandit să faci o afacere din asta?

 Afacerea aceasta e în capul meu din primul an de facultate. Atunci colegii îmi ziceau Lilu şi aşa mă gîndeam să se numească magazinul, nici prin gînd că acest pseudonim va deveni numele meu profesional. Acest magazin va fi realitate, acolo va fi sufletul meu îmbracat în fiecare piesă ce se va vinde. 


11 comments:

 1. o ador pe Lilu, e intruchiparea modestiei si frumusetii si bunului simt :*

  ReplyDelete
 2. foarte fain! nu stiam ca are si blog. acus il gasesc si ma abonez. e chiar genul de blog de care am chef acum, intoarsa de la second-hand cu niscaiva gaselnite.

  n-ai pus link in articol ori l-am scapat eu?

  ReplyDelete
 3. O ajuns shi fata mea de pe tricou la tine pe blog :D

  ReplyDelete
 4. "Nu prea înţeleg de ce unora li se pare asta înjositor, probabil pentru că nu au altceva prin care să se ridice." asta a fost tare de tot!:) Intr-adevar asa si este! La noi, multi oameni cred ca o sa-si "imbrace" valoarea... o sa fie ei mai apreciati si mai Oameni daca dau pe o haina mai multe sute:D. Limitare se numeste!:D

  ReplyDelete
 5. "Nu prea înţeleg de ce unora li se pare asta înjositor, probabil pentru că nu au altceva prin care să se ridice." asta a fost tare de tot!:) Intr-adevar asa si este! La noi, multi oameni cred ca o sa-si "imbrace" valoarea... o sa fie ei mai apreciati si mai Oameni daca dau pe o haina mai multe sute:D. Limitare se numeste!:D

  ReplyDelete
 6. Super! Nici eu nu ratez piata SH de la flacara cand mai vin in vizita pe la CHisinau. Dupa parerea mea, in acest oras nu poti face shopping decat in sh-uri sau buticuri bine ascunse...in rest este f scump totul, chinezarii si turcisme

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yeah, bine ai zis "chinezarii si turcisme" de o calitate foarte proasta la un pret mult prea inalt. Sunt si eu pasionata de pietile SH, sunt mai mult ori mai putin sigura ca o haina similara n-o sa vad la altcineva :)))

   Delete
 7. pentru un om care are gust nu e o rusine, pentru cineva care are bani dar nu are gust si se imbraca de la second hand - e o prostie

  ReplyDelete
 8. care e numele blogului ei?

  ReplyDelete
 9. Lilu e super.Are calitati deosebite.SH pe mine m-a salvat intr-o perioada material mai complicata a vietii.Tin minte si eu bucuria de a gasi ceva deosebit!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...