2 Oct 2012

Un altfel de interviu cu Oleg Efrim. Este schimbarea robelor judecătorești un subiect fashion?

"Judecătorii instanţelor de fond şi ai curţilor de apel vor avea robe noi. Aceştia vor purta o eşarfă asemănătoare cu cea pe care o au magistraţii de la CEDO. Diferenţă este că eşarfele judecătorilor de la Strasbourg au blană naturală, iar cele ale magistraţilor moldoveni - blană artificială. Hainele vor rămâne de culoare neagră." citeam pe Adevărul la începutul lunii trecute. Reacțiile nu au întîrziat să apară, de cele mai multe ori - negative și sarcastice cu referire la această schimbare, aparent neimportantă pentru reforma justiției. Cred în continuare în puterea persuasivă a hainelor și în impactul pe care îl are imaginea asupra activității și succesului în plan profesional. Însă nu neapărat toată lumea percepe acest lucru într-un mod adecvat. Iată de ce am hotărât să abordez subiectul direct, dar mai puțin oficial, cu ministrul Justiției, Oleg Efrim.
Tema a fost oglindită în media mai mult dintr-o perspectiva de entertainment. Schimbarea robelor judectorești este, totuși, un subiect fashion sau nu?:) 

Nu cred ca ar fi un subiect fashion, poate mai degraba e un subiect trendy. Primul pas a fost făcut încă în vara acestui an, atunci cînd a avut loc prezentarea noului model al mantiei judecătorilor de la CSJ. Acest model, aşa cum se ştie, a fost propus de noul Preşedinte al CSJ, ex-judecător al R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Şi, cred eu, în asemenea circumstanţe, preluarea unor tendinţe europene în ţinuta judecătorilor a fost inevitabilă. Noua mantie a judecătorilor de la CSJ

De ce s-a decis aceasta schimbarte de imagine abia acum?

Schimbarea modelului mantiei judecătorilor a fost prevăzută de Legea 153 adoptată de către Parlament în vara acestui an. Prin urmare, este vorba de asigurarea implementării unei legi în temeiul căreia Consiliul Superior al Magistraturii urma să aprobe modelul ţinutei vestimentare pentru judecătorii instanţelor judecătoreşti. (nota redacției: această frază este în continuare prea complicată pentru mine.)
Care este rolul esențial al acestei schimbări?

Ţinută vestimentară a judecătorilor reprezintă un “simbol al puterii judecătoreşti” în accepţiunea oferită de articolul 56/1 din Legea cu privire la organizarea judecătorească. Or, mantia judecătorului, alături de alte simboluri ale puterii judecătoreşti: Stema şi Drapelul de Stat, Constituţia Republicii Moldova, este inerentă procesului propriu-zis de înfăptuire a justiţiei şi îi conferă solemnitatea necesară. Deși realizez cît de importantă este imaginea și cît de mult contează respectarea unui anumit dress code, te întreb, în numele cetățenilor de rînd, care este legatura propriu-zisă dintre această schimbare și reforma Justiției…

Evident că din perspectiva unui cetăţean de rînd această schimbare pare a fi nesemnificativă, or schimbarea fashion a“ambalajului” nu înseamnă neapărat şi o schimbare a “calităţii conţinutului”. Totuşi, orice schimbări, aşa cum se spune, se fac doar spre bine şi, sper eu, această “schimbare la faţă a justiţiei moldoveneşti” va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem judecătoresc, dar şi a cetăţenilor.
Această schimbare nu trebuie în mod neapărat săfie privită ca un element cheie al reformei. Aş putea spune, că este vorba doar de o schimbare simbolică, dar care poate influenţa, de ce nu, calitatea actului de justiţie.


De ce robele judecătorilor din Moldova coincid cu cele ale judecătorilor de la CtEDO? A fost un pas premeditat, poate o strategie de asociere?


Aşa cum am spus mai sus, această coincidenţă se datorează într-o anumită măsură noilor tendinţe lansate de Preşedintele CSJ în vara acestui an. Oricum, noul model al mantiei judecătorilor din Republica Moldova nu preia întocmai design-ul mantiilor judecătorilor de la CtEDO, există elemente distincte pentru mantiile judecătorilor din ţara noastră: cum ar fi Stema de Stat a Republicii Moldova, blană artificială în locul celei naturale “purtate” de judecătorii la CtEDO. Nu pot să spun dacă a fost un pas premeditat. Totuşi, judecătorii, poate vor deveni mai responsabili, atunci cînd “vor împărţi dreptatea”, fiind conştienţi de faptul că poartă o mantie, în mare parte, similară cu cea a judecătorilor de la CtEDO, care “îi taxează”, atunci cînd emit decizii contrare normelor şi spiritului Convenţiei Europene pentru Protecţia Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.


Judecători CtEDO

Noua mantie a judecătorilor din Moldova

Sa ne referim un pic la detalii - de la blana de iepure la blana artificială - este și acest element un pas către “civilizare”?

Poate e un “tribut necesar” pe care trebuie să-l acceptăm din perspectiva protecţiei mediului şi a faunei, dar şi o încercare de a evita posibile acuzaţii din partea organizaţiilor de mediu şi a Greeanpeace?:) La modul serios, însă, este vorba mai mult de o abordare pragmatică. Ţinuta vestimentară a judecătorilor este asigurată din contul statului şi, în condiţiile economice actuale, probabil că nu ne permitem luxul să asortăm mantiile judecătorilor cu blană naturală.


Mulți au facut mișto pe seama acestei eșarfe din blană si au presupus că judecatorii noștri vor vrea să poarte nurcă. Cum crezi că vor accepta blana artificială?:)


De ce doar nurcă? Judecătorii de la CtEDO“poartă” blană de iepure, de exemplu. :) Poate că preferinţele juzilor noştri în materie de fashion ar fi şi mai variate, dar rămînem la ideea că “în următoarele sezoane se va purta” doar modelul cu blană artificială aprobat de către CSM şi nu se va admite nici o deviere de la această regulă. Verdictul CSM în materie de fashion este defintiv şi nu poate fi supus nici unei căi de atac. :)))


Cum crezi, vestimentația poate influența intr-un fel sau altul succesul profesional?

De ce nu? Chiar dacă, vorba proverbului, “nu haina îl face pe om”, încercînd o haină nouă, “care te prinde” şi în care te simți confortabil, devii mult mai sigur şi mai hotărît în ceea ce faci.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...