16 Nov 2012

Circul măscăricilor la Moldexpo - schimbarea la față a modei moldovenești

De câteva zile am renunțat la ideea că ceea ce numim modă poate deveni o istorie de succes și în Moldova, urmărind cu stupoare, da da, cu stupoare, câteva evenimente pe care nu am crezut că o să mai am fericita ocazie să le "admir". 
Pe la sfîrșitul lunii octombrie am fost contactată de o domnișoară, reprezentantă a centrului Moldexpo, care mi-a propus la telefon să țin un curs în cadrul unei expoziții de modă. Evident că a urmat o serie de întrebări absolut logice în acest sens - Despre ce e vorba? Cine mai participă? - întrebări la care domnișoara mi-a dat raspunsuri evazive, din care am înțeles clar că ea însași nu înțelege despre ce vorbește. 
-Că o să fie Artpodium, că ne-am gîndit la Botezatu, că am vorbit cu Andreea Raicu și fata ceea cu care are ea un DVD de modă... 
-Roxana Voloșeniuc? 
- Da, da, ea...
-Stați un pic, Roxana Voloșeniuc și Andreea Raicu știu că o să fie și Cătălin Botezatu și au acceptat? Artpodium, Radcenko, naftalină? Despre ce vorbiți?
- Că eu cu moda nu prea, dar trebuie să schimbăm evenimentul acesta, dar hrrr, dar mrrr...
Discuția noastră a luat sfârșit cu sintagma "event planning", care a depășit-o probabil pe angajata complexului expozițional. 
Ce se întîmplă? În domeniul organizărilor de evenimente, ca și în orice alte domenii, moldovenii se simt marginalizați de o încercare de a aborda subiectul într-un mod mai profesionist și iau calea cea mai simplă, știți voi care... Apoi așa s-a încheiat și încercarea noastră de colaborare, fapt ce mă face să cred că am o intuiție și că suspiciunile mele ajung să se adeverească, mai devreme sau mai târziu. 
Rezultatul nu a întârziat să apară:
Moldova Fashion Expo cu un Artpodium scos de sub fusta naftalinizată a doamnei Radcenko, un flashmob suspect, care numai flashmob nu e și cu câteva nume suspecte cu pretenția de designeri sau stiliști. Desigur, nu pot să declar că astfel de evenimente nu sunt importante pentru promovarea produselor autohtone, însă felul în care acestea sunt organizate nu fac decât să schimbe vectorul mișcării într-o direcție greșită. Este salutabil să se organizeaze o expoziție largă cu participarea tuturor producătorilor autohtoni, însă profesionalismul cu care este abordat acest eveniment sau mai degrabă lipsa lui transformă totul într-un ceaun cu mămăligă, foarte îndepărat de orice noțiune de modă. 


Problema este atît de complexă, încât trebuie tratată și judecată de la origine. Din acest motiv o să o luăm pe pași:

1. Poți fi zeul PR-ului și al event planningului, dacă nu ai un produs calitativ pe care să mizezi, șansele tale de succes sunt egalate cu zero. Mă refer aici la colecțiile tinerilor designeri, dar și la calitatea comunicatorilor pe care îi inviți să țină un master class. M-am bucurat foarte mult să o văd pe Lilu ca speaker, pentru că, deși nu are studii în domeniu, știe foarte bine despre ce vorbește și posedă atât subiectul, cât și limbajul. Să nu fiu înțeleasă greșit, nu cred că niște eventuale studii în domeniu ar fi influențat neaparat acest lucru.  Ce avem mai departe? Cel puțin 3 nume de stiliști care, în esența, nu pot face diferența între designeri și stiliști și își schimbă meseria în funcție de ocazie. Lucrurile vor începe să se schimbe din momentul în care oamenii vor putea face diferența dintre un stilist și un designer. Atunci cand unul dintre acei speakeri experți declară că un "designer adevărat nu e un croitor pentru că el îți coase haina pe tine ca să te prindă" situația este cel puțin hilară.
poze unica.md

2. Colecțiile tinerilor designeri nu au absolut nici o șansă chiar de la început. Mare majoritate a copiilor care aleg facultatea de design din Moldova nu fac decât să-și mutileze talentul în mâna unor profesori scoși de la naftalină, care habar nu au despre ce vorbesc și îi îndeamnă să creeze monștri textili cu influențe abstracto-cosmico-mioritice pe post de haine. Ce nu înțeleg acești profesori este că acești tineri designeri trebuie să facă haine care să convingă buyerii și casele de modă, nu costume de scenă pentru un spectacol horror. Un singur baiat prezent la eveniment a reușit să evadeze din brațele modei mioritice. Evghenii Hudorojkov a înțeles, cel puțin, că trebuie să creeze lucruri purtabile, chiar dacă unele piese din colecția sa de rochii stau sub semn de întrebare. Ce nu mai înțelege sistemul nostru este faptul că moda nu se rezumă doar la creativitate si la procesul de creație. Moda trebuie să vândă, altfel nu e modă. Din păcate, școala noastră de arte nu oferă un curs de fashion business sau fashion communication, ca acești copii să învețe cum pot atrage investitori, cum își pot pune bazele propriului brand, dacă au posibilități financiare și cum trebuie să comunice eficient acest brand. Aici o să fac o referință la Tom Ford, designerul meu preferat din toate timpurile, care posedă mai bine decît oricine din domeniu arta afacerilor de modă. Or,  Tom Ford a fost cel care a salvat Gucci și YSL, două dintre cele mai importante case de modă, de la faliment - în doar un an, Ford a crescut vânzările Gucci cu 90% pentru că a elaborat un design potrivit pentru acea perioadă. Câți dintre tinerii noștri designeri ar avea o astfel de intuiție?

3. Nu toți absolvenții de la arte trebuie să aibă pretenția de a deveni designeri cu brand propriu. Doar insiderii știu cât de complicat e să găsești un tehnolog bun sau un croitor de calitate. De ce să nu educăm generații de profesioniști care să-și cunoască meseria și să nu pretindă că dețin actul creației, care până la urmă implică talent și inspirație, calități mai rar întâlnite. Despre aceste lucruri am vorbit ieri în limita timpului disponibil la Publika. 

http://www.publika.md/emisiuni/publika-news_1311.html#editia1793751

 4. Invitați în cadrul petrecerii fashion week. Trebuie să recunosc că acest aspect m-a depășit și chiar m-a scos din țăndări. În primul rând, despre ce fashion week e vorba? Oare organizatorii acestui circ știu esența definiției de fashion week? Oare ei știu că week, by default înseamnă o săptămână, iar ceea ce se întâmplă bianual la Milano, New York, Paris sau  Londra chiar durează o săptămână și nu o zi la Moldexpo?

Cireașa de pe tort a fost invitatul special al evenimentului - un măscărici moskovit care își atribuie distincția de artist, comparabil fiind, probabil cu Monet, Dali sau Klimt. Eu apreciez și chiar înțeleg pe alocuri arta contemporană și actul performance-ului, însă acest Andrei Bartnev, autodeclarat pictor, sculptor și mai apoi designer nu ar face cap de afiș la Tate Museum din Londra alături de Damien Hirst din simplu motiv că nu este decât un clovn. Și dacă tot ce se întâmplă în materie de modă în Moldova este comparabil cu o clounadă ieftină, de ce să nu avem și o imagine care să ne reprezinte -un clovn veritabil, purtat prin emisiuni și prezentat publicului ca exemplu de om care pricepe în ale modei. 

Prezența acestui Bartenev la emisiunea Sare și Piper mi s-a asociat cu campania Pavel Turcu - un om cu ușoare dereglări - cobaiul perfect pentru un pic de raiting. Insit să vedeți acest video până la sfîrșit și să ascultați tâmpeniile îndrugate de acesta, despre cum iubește el colecțiile avangardiste ale designerilor moldoveni și despre cojocul lui din pisicuțe cu care s-a lăudat că la cumpărat de la un designer din Moldova. Ce russsiiiine!Oare nu e acest personaj imaginea perfectă a modei moldovenești în starea în care se află acum?


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...