9 Jan 2013

Top 10 piese vestimentare bărbătești care trebuie interzise oficial în Moldova

O tură vituală prin reportajele foto de la petrecerile din cluburile locale îți lasă cel puțin câteva concluzii clare despre identitatea stilului mioritic. Din indignare obișnuită și din haz de necaz, am hotărât să fac un top al celor mai obositoare, penibile și kitschoase piese vestimentare bărbătești, care trebuie interzise prin lege în Moldova. Iar pentru că săptămânile de modă bărbătești sunt pe ultimele sute de metri de pregătiri, contextul este tocmai unul favorabil. Pentru început să punctăm câteva semne de identificare a unui bărbat stilat. Un bărbat stilat știe să lege un nod de cravată, are pantofii curați și face un statement prin discreție și modestie. Un bărbat stilat nu poartă blugi mai mulați decât ai iubitei sale și sub nicio formă nu optează pentru haine din blană animal print. Acum să trecem la tabăra majoritată, pentru că, din păcate, în Moldova există doar câțiva gentelmeni cu un simț estetic dezvoltat, printre aceștia și prim-ministrul Filat. (Nu, nu mi-a cumpărat blogul și nu mi-a plătit sejurul de vacanță pentru această constatare.)
În SUA există un termen clar care cataloghează specimenele de bărabați prost îmbrăcați - douchebag - nu o să intru în esența propriu-zisă a acestui termen pentru că s-ar putea să vă ia voma, însă în linii generale un douchebag este cam ceea ce numesc în România un cocalar și în Moldova - un pațanaș. Indiferent de specificul local, douchebag-ii, cocalarii și pațnașii au cam aceleași elemente vestimentare distinctive. Iată câteva piese care trebuie interzise categoric în garderoba oricărui bărbat, în special a celor din Moldova, din moment ce s-au remarcat tocmai pe plaiul nostru:

1. Tricourile  Dolce& Gabbana cu Naomi Campbell. Stop it, please! Am înțeles cu toții că o admirați pe felină, am înțeles cu toții că dacă nu aveți voie să puneți un logotip cât tot tricoul, optați pentru o alternativă de recunoaștere a brandului.  Am înțeles cu toții că aveți bani de Dolce&Gabbana, ce ar fi să aveți și inspirația să alegeți altceva decât acest tricou rasuflat din colecția designerilor italieni?


2. Din aceeași categorie de model lovers tshirts fac parte și tricourile cu Kate Moss și cu acel semn obscen "atât de cool" de purtat. Serios, am aflat și despre practica acestor achiziții de valoare - "Uăi, vreu și eu o maikă cu tiolocica șeia." 


3. În grupul tricourilor must die mai intră și celebrul logotip YSL, pe care îl are orice bratoc care se respectă din acest oraș...și femeia lui, desigur. Instrucțiune de folosire - a se purta pe corp ca prezervativul cu o mărime mai mică. Tricoul nu șade bine decât pe forme "sănătoase" umflate cu steroizi. Să mai pomenesc și despre tricourile DSQUARED, GUESS and co?
4. Ochelarii geek - ok, a fost o perioadă de tranziție a pațanașului moldav de la statutul de pațanaș simplu la statutul de pațanaș upgraded, tolerăm, dar cât se poate să purtați în continuare ochelari de nerd cînd nu știți elementar cât e 2*2+2?


5. Din aceeași categorie fac parte și pantalonii harem sau pantalonii prea lăsați. Să fim clari, femeilor nu le plac bărbații căcați pe ei, la propriu și la figurat. (Da, sunt categorică și nemiloasă azi.)
6. Acești celebri teniși Gucci și frații lor Guess cu care s-au bătatut în 2012 pentru acest logotip care ar putea să devină stemă națională în Moldova sau în România. 


7. Urmează în top celebrul brand Lacoste. Din păcate, imaginea acestuia a avut de suferit enorm în urma asocierii involuntare cu maneliștii din România. 8. Cureaua Louis Vuitton - trebuie să mai menționez încă o dată că este cel mai elocvent exemplu de mauvais gout? 9. Cureaua Hermes - probabil cel mai comun fake, care se poartă din ignoranță - majoritatea celor care o poartă habar nu au că este, de fapt, un fake. 

10. Papionul de hipster - în doar câțiva ani, hipsterii din întreaga lume au reușit să distrugă importanța estetică a unuia dintre cele mai elegante accesorii masculine ever. Noroc că nu au aflat încă de acul de cravată și de butoni, houuu...
 Dragi hipsteri și pațanași care își agață o bucată de fluture multicolor la orice cămașă, cu orice ocazie, sper să nu vă dezamăgesc prea tare când o să vă anunț că un papion nu te face mai bărbat. Și să vă mai zic ceva, nu orice bărbat poate să poarte papion, la figurat, că la propriu oricine și-l poate agăța de gât, iar acest lucru a fost demonstrat cu "atâta clasă" la una dintre nunțile regale mioritice. Să fim clari, așa și doar așa se poartă un papion:


Care sunt item-urile pe care le considerați voi demne de interzis în garderobele bărbaților din Moldova?


10 comments:

 1. Dadeam in jos si chiar ma intrebam daca vei pomeni de curelele fake Hermes!!!! Sunt des intalnite si in Constanta , sa stii! :))
  Adevarat post !

  ReplyDelete
 2. Un articol excelent! De ce permanent e scris "see you" in comentarii?! Deja de mult vreau sa inteleg!

  ReplyDelete
 3. Cit adevar, as mai adauga si tinutele all black a taranasilor din Chisinau ce se cred mari "banditei" loool

  ReplyDelete
 4. Cateva observatii pur personale, legate de exprimare.

  "O tura virtuala" - Este o forma rar uzitata, iar din punct de vedere stilistic nu da foarte bine (mai ales pentru inceputul unui eseu/articol etc.). "Un tur virtual" e mai mult decat potrivit.

  "Tricoul nu sade bine..." - o forma mult prea arhaica a verbului "a sta".

  In rest e un articol dragut :)

  ReplyDelete
 5. drag Anonymous...unor oameni le este dat sa inteleaga, altilor nu. in acest caz mai bine e sa nu intelegi,ca sa nu cazi prada si tu prostiei moldovenesti. Dar ca sa ai o idee despre ce ar inseamna "see u", asta e un "viibioj" moldovenesc, si majoritatea celor ce o folosesc habar nu au ce ar insemna "see u" da o spun si ei asa....sa fie in rind cu lumea, problema e ca cam in 99% o "likesc ca nuca de perete". Da nu-i pe asta, ca trebuie totusi de aratat cunostinte in limba engleza cumva...si de ce nu... daca tot l-au mai folosit oamenii, da sa-l folosim si noi..see you...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Natalia ai dat-o rau in bara cu comentu tau. Pune logica in miscare (daca o ai). See you vine de la autocorectia textului a cuvintului CU care robotelul cela il intelege ca prescurtarea cuvintului see you - C U.

   Delete
  2. Multumesc! Acum am inteles ce e cu "see you"!

   Delete
 6. (see you) se pune automat in loc de (cu) se ia din engleza

  ReplyDelete
 7. second anonymous: bravo bravo!!!! ce automatizare pentru moldovenii nostri care nu pot lega doua cuvinte in romana normal...nemaivorbind de engleza... da tu ai facut google si gata...a descoperit america. multumesc pentru informatie, chiar nici nu avea sa-mi dau seama de unde vine "see you" ..ma gindeam ca de prin chineza de undeva... omg... shoot me in the head somebody!! .... SEE YOU!

  ReplyDelete
 8. SEE YOU apare automat în loc de ”cu” la editare/scriere ... schimbați oameni buni tastatura în română și instalați-vă firefox/chrome/iexplorer/opera românesc. Le găsiți la un simplu ”search” pe toate.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...