16 Sep 2013

"Din inimă" fall fashion walk - dezamăgire sau așteptări prea mari?

În acest weekend a avut loc cea mai recentă ediție a evenimentului "Din Inimă", unde producătorii locali și-au prezentat colecțiile pentru sezonul actual. Am analizat materialele media din online, unica sursă de informare despre subiect de care am parte acum, aș că vreau să-mi asum din start doza de subiectivism provocată de miile de kilometri distanță la care mă aflu. Am stat cu ochiul pe acest eveniment încă de la început, cînd se organiza într-un mediu privat la reședința ambasadorului american. Pe atunci, showul era mai mult un episod pilot și o platformă de realizări mari pentru industria noastră de confecții. În doi, trei ani, evenimentul a ajuns unul de amploare națională și a devenit oarecum un statement local în domeniul modei. Absolut orice designer sau orice producător îsi dorea o asociere de imagine cu campania, dar și cu showul "Din Inimă". Nu era de mirare, din moment ce eventul oferea acoperire media mai pe toate canalele online sau TV și gestiona un public relativ select din mediul oficial și din mediul artistic. O să încerc să fac o analiză coerentă și absolut argumentată a evoluției acestui produs, prin prisma așteptărilor mele, dar  și a unor standarde asumate internațional drept nivel de profesionalism în industria modei. 
Cu toate minusurile și plusurile, ediția precedentă mi se pare de departe cea mai mare realizare a organizatorilor, realizare pe care, se pare că nu au reușit să o depășească de această dată. Aici vreau să menționez că participarea mea în calitate de model la showul din primăvară nu schimbă deloc vectorul acestei analize sau perspectiva din care încerc să pun punctele pe i. Să o luăm pe rînd, deci:
Chiar dacă locația a fost potrivită pentru amploarea evenimentului, capacitățile logistice ale hotelului  Leogrand nu au fost folosite eficient. Spațiul părea extrem de mic și crea o impresie de înghesuială și întuneric. Să ne amintim cum arăta catwalk-ul din Palatul Republicii - larg, înalt și bine-luminat. La capitolul lumini, îmi pare rău să recunosc că ediția de toamnă a fost un fiasco - reflectoarele luminau puternic din spate, astfel creînd probleme tehnice fotografilor și cameramanilor.
Selecția designerilor și colecțiile propriu-zise mi-au lăsat un sentiment ambiguu. 
Sunt absolut încîntată de faptul că organizatorii au reușit, în final, să evite aroganța și tupeul doamnei Vidrașcu, despre care toată lumea vorbea pe la colțuri, dar pe care nimeni nu a avut curajul să le condamne public. E admirabilă creația dumneaei, dar e absolut dezgustătoare concurența sa neloială cu alți colegi din indutrie și lipsa de fair play în absolut tot ce face. Să furi modelele altor designeri chiar inainte de show, să provoci intrigi între organizatori și alți participanți, să desconsideri pe față alți producători, doar din simplu motiv că ei, spre deosebire de tine, au succes, o linie de producție și vînzări (din păcate nu găsesc linkul de la Sare și Piper în care vorbea ca o mahalagioică despre brandul Georgette) - e joacă de doi bani, nu modă. 
Mă bucur enorm că s-au introdus nume noi, dar în același timp mă dezgustă lipsa de creativitate și produsele prezentate ale unora dintre aceștia. Raquette a fost o surpriză plăcută, cu un approach profesionist față de prezentare.


Julia Alert, designerul preferat al Oliei Tira, a avut cîteva piese drăguțe, dar stylingul mi-a spulberat toate speranțele legate de această fetiță.  Nu pot să-mi explic cine și a ce a căutat Leanka în acest show... Să faci trei țoale pentru cățelul tău și după să te reprofilezi cu 3 rochii hidoase pentru gravide nu înseamnă să fii designer, să fim clari. Un eveniment ca acesta devine prestigios doar atunci cînd își targetează corect publicul, dar și participanții. Trash must not be allowed! 

Organizatorii au anunțat că vor veni, în acest sezon cu nume noi și cu alte modele din politică, jurnalism, interpreți și mediul de afaceri. Am văzut aceleași fețe din sezoanele trecute și cațiva new comeri care m-au lăsat stupefiată. Cu ce valori se identifică acest eveniment din moment ce o invită pe Irina Tarasiuk să defileze? Da, da, madame care urla pe tot internetul cît e de "maldavanka" ea și cît de "maldavinește" vorbește, alături de soțul ei. Înțeleg perfect că un astfel de eveniment trebuie să fie în afara oricăror poziții politice, dar în această ordine de idei, zic să o aducem și pe mancurta de Miss Moldova să defileze, dacă tot nu contează ce zice și ce face.


 Sunt dezamăgită că prezențe tinere, extrem de carismatice și pline de energie precum Lilu, Lilia Lozan, Lucia Berdos, Tania Cerga, Natalia Gordienko and co. au fost înlocuite cu un club majoritar al dolofoanelor trecute de 40 cu lipsă acută de atenție, cu cîteva artiste 90ciste scoase de la naftalina și cateva pițipoance de profil. 
La acest capitol îmi asum excepțiiile, care au fost și ele pentru a salva situația - Ruxanda Lipcan, Ingrid Tersman, Aliona Moon, Valentina Furdui, Veronica Vizant and co. 


Sincer, nu am absolut nicio problema cu femeiele care au cateva kilograme in plus, dar într-un astfel de eveniment ele chiar nu trebuie să fie prezență majoritară, mai ales cînd există tineri talentați care au nevoie de acoperire media. M-aș fi bucurat să o văd pe Elena Carafizi sau pe Nicoleta Gavriliță în rîndul modelelor, în locul expiratelor de Aura și Nelly Ciobanu. În rîndul bărbaților situația  a fost și mai sensibilă - artiști valoroși, bărbați care își merită tot respectul, precum Cristi aldea Teodorovici, Cătălin Josan sau Adrian Covalciuc au fost înlocuiți cu cîțiva hipsteri wanna be, printre care se numără și domnul Bumacov. Cine i-a atîrnat papionul ăla de clovn la gît mi-a făcut ziua. 

Să ne amintim aici mai multe despre papioanele de interzis! Nu e nimic mai grav decît să vrei cu tot dinadinsul să pari hipster, serios. În Guvern și în instituțiile publice chiar există mulți bărbați potriviți pentru o prezentare - Victor Lutenco, Vadim Pistrinciuc, Eugen Furculiță, Oleg Efrim, Dumitru Alaiba, Dorin Drăguțanu, Vlad Filat (că tot ar avea nevoie de PR:))... și lista constinuă. Copii în schimb au fost minunați, ca de obicei, în special acest puști plin de carismă. Stylingul și prezentarea produselor a fost atît de provincială și vulgară pe alocuri încît a reușit să întreacă și performanțele show-urilor by Valentina Radcenko. În aer plutea un iz distins de Chișcăuții de jos mixat cu un fler de Albișoara. Clasica nănășică nu a lipsit nici ea. 
Diferența au făcut-o Brio, Georgette, Raquette și Sekana. 

|Bref, avem mai sus 4 elemente indispensabile pentru reușita unui eveniment de succes - locație, logistică, designeri și modele. Un show ca acesta trebuie să depășească așteptările de la sezon la sezon - să se reinventeze și să treacă la un nou nivel de amploare. Din păcate, așteptările mele nu au fost decît dezamăgite cu o trecere bruscă de la nota 9 la nota 6-7. Sper din tot sufletul că organizatorii se vor autosesiza și vor întreprinde niște schimbări absolut necesare ca lucrurile să evolueze. Altfel, ar fi păcat... 

poze: fashionguide.md
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...