11 Dec 2013

"Cimitirul" lui Teleșpan - o carte "pe trend"

Zilele astea am descoperit o carte mișto, atît de mișto încât nu m-a lăsat timp de 48 de ore. O să vă vorbesc despre ea pentru că este "pe trend" iar eu, dintr-o curiozitate superficială cu care urmăresc tendințele, am identificat astfel un IT, statement, must item pentru multe sezoane de acum încolo. 


Un tip "ordinar", ca noi toți (și știe el de ce îi zic ordinar și o sa înțelegeți și voi după lectură că nu e cu sens peiorativ), fost angajat în mai toate televiziunile din Romania, s-a mutat la Londra și i-a venit să scrie o carte. Un tip gay - detaliu semnificativ, care o să vă facă să vedeți cartea dintr-o altă perspectivă, "pe invers", cu detalii de umor porno-sinistru. Deci dacă vă regasiți în lista religioșilor extremiști, a homofobilor sau a pudicilor, această carte s-ar putea sa vă provoace 99 de mătănii pe minut și coșmaruri sexuale pe viață.  Eroul lui Teleșpan este un anumit Adrian Green, gay la randul său, care se mută la Londra și trece printr-o serie de evenimente cu tentă de dramă soap opera, în cea mai sarcastică și fun interpretare posibilă. Se angajează la negru într-un cimitir, traiește câteva iubiri și, evident - experiențe marcante de viață și idei despre religie, homosexualitate, resemnare, orori și fericire, prin prisma caracterelor pe care le întîlnește. 


Omul ăsta, Telespan, l-aș pupa în frunte acum, cu o senzație ca îl cunosc de o viață și am stat la țigare, ca între fete, vorbind despre ipocrizii religioase, amoruri si Dumnezei. Sau ne-am uitat la Suits, ca tot îi place... Apoi atat de clar sunt trasate anumite adevăruri cu care mă identific în această carte, încat primul gand care mi-a venit cand am citit un paragraf despre relația noastra cu divinitatea a sunat cam așa: "Da-te-n colo, asta-i vorba mea." 

Bottom line,  nu e o lectură clasică și nici nu e o carte cu care snobii intelectuali s-ar lauda că o au în palmares - Cimitirul este o experienta fun si dusă rău, care te lasă cu cateva semne de întrebare. Pana la urma, asta e esența unei lecturi bune - să te provoace să gandești, să discuți și să te întrebi... 

http://www.hergbenet.ro/telespan-cimitirul.html

https://www.facebook.com/pages/Cimitirul/159718990898857?fref=ts

http://www.elefant.ro/ebooks/fictiune/literatura-romana/literatura-romana-contemporana/cimitirul-216052.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...