24 Oct 2014

De ce designerilor din Moldova nu o sa le creasca aripi la Oxford Fashion Week

Am revenit. Si vreau sa fiu inteleasa corect, acest articol nu este un atac personal, cum le-ar place multor carcotasi sa creada si nici nu e o fatala critica nefondata adresata oamenilor care se ocupa de acest proiect. Este un mesaj deschis catre toti artistii si tinerii designeri din Moldova. Sper sa fie si unul util. 
Trei fete au castigat concursul "Mandria" si au fost invitate sa participe la Oxford Fashion Week. Au intervenit multe probleme financiare si banalitati birocratice. S-au cheltuit vreo cateva zeci de mii de lei pentru a sustine acest demers artistic. Detalii - http://nataalbot.md/2014/10/23/despre-cum-se-taie-aripi-si-se-ramane-in-zbor/
Ma bucur tare mult de astfel de initiative si de faptul ca oamenii incearca sa promoveze artistii nostri, ma bucur ca s-a mai iesit din naftalina evenimentelor de tip art podium, dar am cateva sugestii din partea persoanei mele umile. Am sa contrazic argumentativ acest proiect cu speranta ca se vor forma niste concluzii constructive. De obicei, astfel de lucruri despre care o sa va vorbesc mai jos se intampla din cauza ca sunt coordonate de persoane care nu sunt tocmai competente in acest domeniu. Si nu, nu zic aici ca Nata Albot si echipa sa nu se pricep la ce fac. Dimpotriva, ma bucur ca organizeaza astfel de evenimente. Insa ce vreau sa zic este ca in industria modei lucrurile sunt specifice. Or, daca ne apucam de o revolutie sau vrem sa punem fundamentele la o industrie sanatoase, trebuie sa stim bine in ce ne bagam si cu ce se mananca aceasta mamaliga. Trei fete sunt bravo pentru ca au iesit din formatul art podium. Concursul "Mandria" a fost si el misto. E bine sa ne cunoastem tinerii talentati si sa le validam munca, daca e cazul. Ma intereseaza mai mult aceasta plecare la Oxford Fashion Week. S-au cheltuit sume fabuloase pentru a trece prin niste procese birocratice inutile si pentru a asigura participarea la un concurs abolut neimportant. Este exact ca si cum le-ar fi trimis la Calgary Fashion Week. Oxford Fashion Week e un eveniment care are loc intr-un oras absolut indepartat de termenul "moda" si "industrie a modei". Nu zic ca ar fi trebuit sa ajunga in una din marile capitale de moda europene sau basta. Nu este o concluzie categorica. Exista evenimente mai modeste, dar care au recunoastere. Mercedez Benz Fashion Week din Ukraina, de exemplu, e un eveniment organizat de Daria Shapovalowa, o tipa care scrie pentru style.com si care este un insider recunoscut in industria modei worldwide. O tipa care merge la Saptamanile de Moda mai serioase de la Milano, Paris, Londra si NY, unde face networking cu editori si buyeri si unde promoveaza designerii care participa la Mercedes Benz Fashion Week Kiev. 
De ce e important sa participi tocmai la un eveniment recunoscut de insideri? Pentru ca la astfel de evenimente vin editori, jurnalisti de moda si, cel mai important, BUYERI. Buyerii sunt oamenii aia care decid daca o colectie sau alta merita sau nu sa ajunga pe rafturile showroom-urilor pe care le reprezinta. Si ei sunt foarte importanti. Nici nu va imaginati cat de importanti. Fashion Week-urile nu sunt evenimente organizate "de ochii lumii" la care designerii mai arata cate o colectie de dragul frumosului. Fashion Week-urile sunt evenimente care mentin ciclul de vanzari din industria modei. Eu una sunt mai mult decat convinsa ca la Oxford Fashion Week nu o sa fie nici buyeri si nici jurnalisti de moda relevanti. 
Urmeaza argumentul "ne promovam tara si talentele", ce conteaza buyerii?
Conteaza, pentru ca atunci cand cheltui vreo 5000 de dolari pentru un artist - acest fapt se numeste o investitie. Iar investitia trebuie sa fie recuperata printr-un capital de imagine sau prin profit. Capitalul de imagine pe care il castiga aceste fete reprezentand Moldova la Oxford Fashion Week - 0,0005, ca sa nu zic zero. Banii pe care i-ar putea castiga aceste fete la Oxford Fashion Week - nici atat. Nu o sa fiu cinica daca o sa declar ca in prezent arta, la fel ca si moda, de altfel, se asociaza cu banii. In ziua de azi, se numeste artist recunoscut cel care vinde la greu. Tocmai din acest motiv exista oamenii specializati in a promova acesti artisti si a le conferi valoare adaugata, chiar si in cazurile in care aceasta lipseste cu desavarsire. Verificati Cy Thombly si Jeff Koons, daca nu ma credeti pe cuvant. La fel e si in moda. Te numesti designer atunci cand vinzi. Valoarea unui artist sau designer in ziua de astazi este validata doar de vanzari. Stiu ca suna cinic, lipsit de orice moralitate si se rezuma la intrebarea "dar cum ramane cu frumosul?" Intr-o lume in care frumosul a devenit o valoare atat de relativa, totul se rezuma la vanzari. Esti bun cu adevarat daca vinzi. Iar ca sa vinzi trebuie sa ai un produs bun, plasat la locul potrivit in momentul potrivit. Si doar atunci reusesti sau nu sa iti validezi titlul de artist sau designer. Apropo, pe geniul Alexander McQueen nu il stia nici naiba daca nu ii cumpara raposata Isabella Blow intreaga colectie cand absolvise Central Saint Martins. 
Ce se va intampla cu aceste fete mai departe? Vor participa la un eveniment banal si irelevant pentru brandul lor tanar si se vor intoarce acasa cu cateva impresii dragute, cu cateva reportaje in media locala si cu o colectie pe care o vor tine ascunsa intr-un dulap pana la urmatorul eveniment la fel de irelevant. Si desigur, cu un minus in buget de cateva zerouri. Pentru ca relevanta participarii lor la un astfel de eveniment se rezuma la zero capital de imagine si la zero dividente din banii investiti atat de greu.
"E bine si asa, decat nimic...". Nu, in acest context nu trebuie sa acceptam alternative fara valoare. Aceasta suma de cateva zeci de mii de lei ar fi fost perfecta pentru 3 cursuri online la Parsons, una dintre cele mai importante universitati de moda din lume. Iar pentru a urma aceste cursuri online nu ai nevoie decat de un computer si de resurse financiare. Dintre cele trei fete una ar fi putut sa aleaga cursul de marketing, alta - cel de design si a treia - de social media, pentru a beneficia de investitie la maxim si pentru a-si pune bazele unui business cu potential de profit: un simplu calcul si un management de resurse esential. 
Bottom line, tinerii designeri din Moldova nu au nevoie de concursuri internationale si Fashion Week-uri irelevante. Ei au nevoie de management, PR coerent, cateva cunostinte esentiale de business si un buget de start up. Tinerii designerii din Moldova au nevoie de contacte importante - ca sa stie ce e un furnizor, ce e o fabrica, ce e un investitor si ce se intampla la Premiere Vision in Paris. Tinerii designeri din Moldova nu au nevoie de aripi sau alte epitete simptomatice. Tinerii designeri din Moldova au nevoie de vanzari. 
Indiferent de continuitate, va invit sa mergeti la eveniment si sa le sustineti pe aceste fete. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...